Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Taiwanský výrobca polovodičov TSMC postaví v Arizone tretí závod

Na archívnej snímke z 20. októbra 2021 muž kráča okolo loga sídla taiwanskej spoločnosti Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) v taiwanskom meste Hsinchu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty sa snažia odvrátiť hrozbu nedostatku najmodernejších čipov, ktoré sú kľúčové na výrobu mobilných telefónov, elektromobilov a moderných vojenských zariadení.

Washington 8. apríla (TASR) - Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) sa s americkou vládou dohodol na výstavbe tretej továrne v Arizone. Jeho celkové investície v Spojených štátoch by sa tak vyšplhali na 65 miliárd dolárov (59,96 miliardy eur). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Lael Brainardová, hlavná ekonomická poradkyňa prezidenta Joea Bidena, túto správu označila za "novú kapitolu pre americký polovodičový priemysel". Investícia vychádza z predbežnej dohody s federálnym ministerstvom obchodu, na základe ktorej má TSMC získať od americkej vlády až 6,6 miliardy USD v priamych dotáciách a ďalších 5 miliárd USD vo forme pôžičiek.

Spojené štáty sa snažia odvrátiť hrozbu nedostatku najmodernejších čipov, ktoré sú kľúčové na výrobu mobilných telefónov, elektromobilov a moderných vojenských zariadení. Najväčšia svetová ekonomika je pri dodávkach týchto komponentov silno závislá od Ázie. Spoločnosť TSMC už má vo výstavbe dva závody neďaleko arizonského hlavného mesta Phoenix. Celkové investície v USA tak zvyšuje zo 40 miliárd na 65 miliárd USD.

Najväčší zmluvný výrobca čipov na svete začal diverzifikovať výrobu pod tlakom svojich zákazníkov, medi ktorých patria aj americké spoločnosti Apple a Nvidia, ale aj pre obavy z možného konfliktu s Čínou, ktorá považuje ostrovný štát za svoju odštiepeneckú provinciu. Okrem Spojených štátov plánuje spoločnosť vyrábať čipy aj v Japonsku a Nemecku.

(1 EUR = 1,0841 USD)