Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko.Digital: V štátnom IT za rok nastali najmä vnútorné zmeny

Slovensko.Digital Foto: Facebook Slovensko.Digital

Vytvorenie tlaku na kvalitu digitálnych služieb štátu a zastavenie IT projektov v hodnote 250 miliónov eur považujú zástupcovia Slovensko. Digital za svoje úspechy v prvom roku fungovania.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Vytvorenie tlaku na kvalitu digitálnych služieb štátu a zastavenie IT projektov v hodnote 250 miliónov eur považujú zástupcovia Slovensko.Digital za svoje najväčšie úspechy v prvom roku fungovania. Uviedol to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi Ján Hargaš z občianskeho združenia Slovensko.Digital.

Experti z IT komunity, ako uviedol, tiež presadili zmeny do nového plánu informatizácie a predstavili konkrétne príklady, ako by štátne IT mohlo fungovať.

"V štátnom IT za rok nastali hlavne vnútorné zmeny. Informatizácia má konečne jasného vlastníka, vznikol nový úrad podpredsedu vlády Pellegriniho, prijala sa nová koncepcia. Občania však chcú vidieť lepšie služby za menej peňazí a na to sa musia zámery z papiera dostať do praxe," povedal Hargaš.

Komunita za prvý rok upozornila na viacero problémových IT projektov a tri z nich v celkovej hodnote 250 miliónov eur, a to kartičky zdravotného poistenia, systém automatických radarov a atlas pasívnej infraštruktúry, sa podarilo zastaviť.

Navrhli 20 konkrétnych opatrení na systémové zmeny informatizácie zamerané na to, aby prostriedky do štátneho IT z eurofondov boli využité podstatne lepšie ako doteraz.

Odborníci tiež prišli s niekoľkými príkladmi toho, ako by štátne IT služby mohli fungovať. Začiatkom roka spustili aplikáciu Volby.Digital, vďaka ktorej požiadalo o voličský preukaz 20.000 Slovákov v zahraničí a ďalších 10.000 na Slovensku.

Podporili tiež štátne inštitúcie, ktoré mali záujem zlepšiť informatizáciu. Spolupracovali so Slovenským národným divadlom pri transparentnom nákupe ich web stránky, ktorú zverejnia v najbližších dňoch, s Inštitútom finančnej politiky pri správe hodnota za peniaze v IT, ktorú nedávno prijala vláda, alebo s Najvyšším kontrolným úradom pri hodnotení IT projektov.

V budúcom roku by komunita chcela pokračovať v odbornom dohľade nad informatizáciou a tlačiť na zlepšenie digitálnych služieb pre občanov. Očakávajú napríklad zjednodušenie platieb za elektronické služby, zlepšenie orientácie na stránkach Slovensko.sk, zlepšenie využitia elektronických občianskych preukazov a schránok.