Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

I. MIKLOŠ: Žiadnu ponuku som nedostal, ak bude konkurz, zvážim účasť

Minister financií Ivan Mikloš Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Hospodárskych novín by však Miklošovi nemusela prospieť pasivita slovenskej diplomacie, keďže sa hovorí o silnom lobingu z Poľska či Ruska.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Exminister financií a poslanec SDKÚ-DS Ivan Mikloš zatiaľ nedostal žiadnu ponuku na obsadenie postu v medzinárodnej finančnej inštitúcii. Uviedol to dnes samotný Mikloš v písomnom stanovisku na margo informácií Hospodárskych novín (HN). Tie informovali, že by exminister mohol obsadiť post viceprezidenta Európskej banky na obnovu a rozvoj (EBRD).

"Žiadnu ponuku som nedostal, a teda som žiadnu nemohol ani prijať. Ak bude EBRD alebo iná medzinárodná inštitúcia vypisovať konkurz na riadiace miesta, ktoré by ma mohli zaujímať, tak budem o tom uvažovať. Zatiaľ EBRD žiadny takýto konkurz nevypísala a nezverejnila," konštatoval Mikloš.

Mikloš dnes tiež potvrdil, že už pred niekoľkými mesiacmi stiahol súdnu žalobu voči premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). V nej sa zhruba deväť rokov dožadoval ospravedlnenia za výrok predsedu Smeru-SD, ktorý naznačoval, že sa exminister financií mohol obohatiť pri privatizácii SPP. Mikloš vysvetlil svoje rozhodnutie tak, že neverí v spravodlivý výrok súdu počas Ficovej vlády. Poprel teda, že by ustúpil so zámerom uchádzať sa o podporu vlády. "Ja sa nikdy nebudem uchádzať o žiadnu pozíciu, ktorá by vyžadovala vládnu podporu," povedal Mikloš.

Hospodárske noviny uvádzajú: Ivan Mikloš je kandidátom na viceprezidenta európskej banky

Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) je v hre o kreslo viceprezidenta Európskej banky na obnovu a rozvoj, píše vo svojom dnešnom vydaní denník Hospodárske noviny. Je jedným z kandidátov na post, ktorý v súčasnosti zastáva Čech Jan Fischer.

Neoficiálne rozhovory s Miklošom potvrdil pre HN zdroj z Európskej banky, na jeho odchod sa údajne pripravujú aj v SDKÚ-DS. Exminister prostredníctvom svojej asistentky Natálie Urbanovej uviedol, že sa k záležitosti vyjadrovať nechce.

Nový viceprezident Európskej banky na obnovu a rozvoj nahradí Jana Fischera, ktorý sa rozhodol kandidovať za českého prezidenta. Podľa Hospodárskych novín by postup Mikloša vláda Roberta Fica nemala blokovať. Ako cituje denník hovorcu ministerstva financií Radka Kuruca, v tomto prípade ide o rozhodnutie prezidenta banky a kabinet pri rozhodovaní žiadnu úlohu zohrávať nebude.

Ivan Mikloš
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Podľa Hospodárskych novín by však Miklošovi nemusela prospieť pasivita slovenskej diplomacie, keďže sa hovorí o silnom lobingu z Poľska či Ruska.

Mikloš už raz z Európskej banky na obnovu a rozvoj ponuku dostal. Bolo to pred tohtoročnými marcovými voľbami, keď Miklošovi ponúkli post šéfa banky. Mikloš sa vtedy rozhodol ostať na Slovensku.

Ak by teraz v prípade výberu na post viceprezidenta banky uspel, v parlamente ho podľa informácií denníka Hospodárske noviny nahradí Eugen Jurzyca.