Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ivan: Malé a stredné podniky by nemuseli mať povinne nabíjacie stanice

Miroslav Ivan, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Právnou normou sa plénum zaoberá v úvode štvrtého rokovacieho dňa 49. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Malé a stredné podniky (MSP) by mali byť vyňaté z povinnosti vybaviť budovy nabíjacími stanicami pre elektromobily. Uviedol to poslanec opozičnej SaS Miroslav Ivan v rozprave k novele zákona o energetickej hospodárnosti budov. Právnou normou sa plénum zaoberá v úvode štvrtého rokovacieho dňa 49. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Návrh zákona chce zaviesť nové povinnosti pre vlastníkov budov v súvislosti v elektromobilitou. "Ešte nemáme celkom potvrdené, či práve elektromobilita je tá jediná možná a najlepšia cesta, ako znížiť uhlíkové emisie. Máme ďaleko viac možností, ako zlepšiť životné prostredie," podotkol Ivan s tým, že elektromobilita sa podporuje napríklad na úkor podpory iných možností, ako je vodík či plyn.

V európskej smernici, na ktorú návrh zákona odkazuje, sa podľa Ivana konštatuje, že členské štáty sa môžu rozhodnúť nestanoviť alebo neuplatňovať požiadavky pre malé a stredné podniky, malo by ísť o podniky do 250 zamestnancov alebo do 50 miliónov eur ročného obratu. "Európska únia (EÚ) nám hovorí, že môžeme nezaťažiť malé a stredné podniky touto povinnosťou," zdôraznil s tým, že Slovensko chce byť opäť "pápežskejšie ako pápež".

Poslanec mal pripomienku aj k spresneniu pojmov v návrhu zákona. V navrhovanej novele sa podľa jeho slov hovorí, že napríklad pri bytových objektoch musí byť dotiahnutá infraštruktúra vedenia, najmä rozvody pre elektrické káble. V európskej smernici sa však uvádza "potrubia pre umiestnenie elektrických vedení". "Môže sa v praxi stať, že úrady, ktoré to budú posudzovať, budú chcieť, aby tam bolo dotiahnuté elektrické vedenie," upozornil Ivan.

Hlavným obsahom navrhovaného zákona je transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady (EÚ). Smernica obsahuje opatrenia pre členské štáty a pre investorov v stavebníctve a v energetike zamerané na to, aby energetický systém do roku 2050 dosiahol dlhodobý cieľ energeticky efektívneho a dekarbonizovaného fondu všetkých bytových a nebytových budov, verejných i súkromných. Užívanie budov podľa ministerstva dopravy spôsobuje až 36 % všetkých emisií oxidu uhličitého v EÚ. Požadované opatrenia sa týkajú nových budov a existujúcich budov po ich významnej obnove, ktoré by mali byť budovami s takmer nulovou potrebou energie.

Poslancov okrem iného čaká v piatok o 13.00 h aj mimoriadna schôdza, na ktorej má premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) čeliť odvolávaniu. Schôdzu opätovne iniciovala opozícia. Nebola spokojná s presunutím návrhu o vyslovení nedôvery Pellegrinimu na záver riadnej septembrovej schôdze. Pre neúčasť poslancov sa nepodarilo mimoriadnu schôdzu otvoriť minulý piatok (6. 9.) a ani v pondelok (9. 9.).