Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

IVRA: Systém valorizácie dôchodkov poškodzuje seniorov na Slovensku

Ilustračné foto Foto: TASR

Inštitút pre výskum sociálno- ekonomických rizík a alternatív je presvedčený, že systém valorizácie dôchodkov by mal byť naviazaný na nárast miezd.

Bratislava 13. januára (TASR) - Zmenený systém valorizácie dôchodkov na Slovensku významne poškodí zvyšovanie dôchodkov seniorov v najbližších troch rokoch. Tvrdí to Inštitút pre výskum sociálno- ekonomických rizík a alternatív (IVRA).

"V dôsledku zmeny systému valorizácie dôchodkov naviazaných vo zvyšujúcej sa miere na infláciu a nie na nárast miezd budú dôchodcovia takto v priemere strácať dve eurá mesačne každý rok z 10-eurového mesačného valorizačného navýšenia podľa minulého systému zvyšovania dôchodkov, čo predstavuje až 20 %," tvrdí inštitút.

Podľa IVRA v roku 2014 tak penzisti budú dostávať menej priemerne o dve eurá mesačne, avšak v roku 2015 už o štyri eurá mesačne a v roku 2016 až o šesť eur mesačne. "V priebehu nasledujúcich troch rokov tak príde v priemere jeden senior v dôsledku zmeny valorizácie za tri roky až o 192 eur," vypočítal IVRA.

Inštitút je preto presvedčený, že systém valorizácie dôchodkov by mal byť naviazaný na nárast miezd. IVRA ako príklad uvádza, že v roku 1991 bol pomer medzi priemernou mzdou a priemerným dôchodkom 54 %, kým v roku 2012 iba 46 %. "Zmenený systém valorizácie na najbližšie tri roky preto pri prognózovanom vyššom náraste miezd v národnom hospodárstve vzhľadom k rastu inflácie zhorší tento pomer najmä pre budúcich seniorov," skonštatoval IVRA s tým, že valorizácia dôchodkov takto nebude primerane kopírovať rast hospodárstva najmä z pohľadu rastu miezd, ktorými sú dôchodky náhradou pre pracujúceho človeka.

Inštitút preto považuje za spravodlivejší systém valorizácie takzvaný švajčiarsky model, a to 50-% valorizáciu podľa rastu miezd a 50 % podľa rastu inflácie. Inštitút taktiež pripomína, že primárnym problémom pri dôchodkoch na Slovensku okrem valorizácie stále zostáva reálna výška dôchodkov v SR. "V roku 2012 malo viac ako 385.000 seniorov príjem pod oficiálnou hranicou chudoby, a to 346 eur mesačne takisto ako nastavenie dôchodkového systému v zmysle dôchodcovskej solidarity a nie solidarity celospoločenskej. Slovensko má najnižšie výdavky na sociálnu ochranu zo všetkých členských krajín Európskej únie," dodáva IVRA.