Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Izraelčania odložili v októbri splátky úverov za vyše 660 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Banka uviedla, že v októbri boli odložené splátky zhruba 117.000 pôžičiek, väčšinou hypoték, v celkovej hodnote 2,7 miliardy šekelov (662,02 milióna eur).

Jeruzalem 23. novembra (TASR) - Izraelčania odložili minulý mesiac splátky úverov za vyše 660 miliónov eur. Dôvodom je konflikt Izraela s palestínskym hnutím Hamas, ktorý tisícky ľudí z oblastí v blízkosti pásma Gazy prinútil opustiť domovy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá zverejnila najnovšie údaje izraelskej centrálnej banky.

Banka uviedla, že v októbri boli odložené splátky zhruba 117.000 pôžičiek, väčšinou hypoték, v celkovej hodnote 2,7 miliardy šekelov (662,02 milióna eur). Zároveň dodala, že tretina tých, ktorí splátky úverov odložili, boli klienti bánk, ktorých konflikt zasiahol priamo. Buď žili v oblasti do 30 kilometrov od pásma Gazy, prípadne v tejto oblasti mali podniky, ďalej tí, ktorí boli evakuovaní zo svojich domovov, Izraelčania povolaní ako rezervisti a najbližší príbuzní zabitých, unesených či nezvestných počas konfliktu.

V reakcii na útok militantného hnutia Hamas na Izrael 7. októbra a následný konflikt izraelský Úrad pre bankový dohľad vyzval komerčné banky, aby umožnili klientom odklad splátok úverov a znížili poplatky pre jednotlivcov aj firmy zasiahnuté konfliktom. Ako povedal šéf úradu Daniel Hahiashvili, od zverejnenia tohto programu zaznamenali obrovský záujem o odloženie splátok.

(1 EUR = 4,0784 ILS)