Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Izraelská centrálna banka ponechala úrokovú sadzbu na úrovni 4,75 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Banka predtým v rámci cyklu agresívneho sprísňovania menovej politiky od apríla 2022 zvýšila túto úrokovú sadzbu desaťkrát po sebe z pôvodných 0,1 %.

Tel Aviv 23. októbra (TASR) - Izraelská centrálna banka v pondelok podľa očakávania svoju kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenila, už tretie zasadanie po sebe. Jej predstavitelia sa obávajú opätovného zvýšenia inflácie napriek slabnúcej ekonomike v dôsledku vojny Izraela proti militantnému hnutiu Hamas. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a marketwatch.

Konkrétne, banka ponechala úrokovú sadzbu z krátkodobých pôžičiek na úrovni 4,75 %, čo je jej najvyššia úroveň od konca roka 2006.

Banka predtým v rámci cyklu agresívneho sprísňovania menovej politiky od apríla 2022 zvýšila túto úrokovú sadzbu desaťkrát po sebe z pôvodných 0,1 %. Až tento rok v júli a opäť v auguste a na októbrovom zasadaní si urobila prestávku.

Banka po nedávnom útoku Hamasu pred vyše dvomi týždňami zaviedla množstvo politických opatrení na riešenie situácie, ktorá zasiahla ekonomickú aktivitu aj finančné trhy.

Banka zdôraznila, že izraelská ekonomika je silná, stabilná a postavená na pevných základoch a už v minulosti ukázala svoju schopnosť zotaviť sa z náročných období.

Menový výbor poukázal tiež na zmiernenie inflácie v septembri 2023 na 3,8 % zo 4,1 % v predchádzajúcom mesiaci. Inflácia však stále zostáva nad cieľom banky a negatívne ju ovplyvňujú výkyvy výmenného kurzu šekelu.

Vzhľadom na aktuálny vývoj banka upravila tiež prognózy rastu ekonomiky na 2,3 % v roku 2023 a na 2,8 % v roku 2024.