Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

J. Brocka navrhuje odložiť účinnosť Zákonníka práce o rok

Julius Brocka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Brocka chce zároveň presadiť zrušenie "nútenej práce", teda práce vo sviatok a nedeľu.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Opozičný poslanec za KDH Július Brocka sa chce pokúsiť posunúť účinnosť Zákonníka práce (ZP) o rok, teda z januára budúceho roka na január roku 2014. "Je pravda, že moje návrhy vo výbore neprešli, ale nevadí, ja ich predložím aj tu," pripustil v pléne v rozprave k zákonníku, že sa mu možno nepodarí presadiť jeho návrhy.

Brocka chce zároveň presadiť zrušenie "nútenej práce", teda práce vo sviatok a nedeľu. "Nedeľa je v Európe súčasťou kultúrneho spôsobu života, teda voľná nedeľa bez práce," vysvetlil za poslanecký klub KDH. Dodal, že takéto voľno je dôležité pre rodiny, deti či pre zamestnancov, ktorí pracujú.

"Zvýši to sociálnu ochranu zamestnancov, a u nás na Slovensku najmä ochranu žien, matiek," zdôraznil. Brocka predložil dva návrhy s očakávaním, že aspoň jeden z nich nájde podporu v pléne. Jeden hovorí o zákazu práce v maloobchode počas iba počas štátnych sviatkov, pričom druhý k sviatkom pridáva aj nedele.

Nenašiel však podporu ani u niektorých opozičných poslancov, pričom svojim návrhom rozčúlil liberálnu SaS. Martin Poliačik (SaS) mu oponoval s tým, že štátny rozpočet by tak prišiel o 11,7 milióna eur a prácu by stratilo 7300 ľudí. Poliačikov kolega Juraj Droba (SaS) označil návrh za magorstvo, čo Brocka označil za primitívnu a tupú reakciu.

Vládny poslanec Andrej Kolesík (Smer-SD) dodal, že v prevádzkach s nedeľným predajom pracuje 110.000 ľudí. "Za ostatných desať rokov žiadne členská krajina Európskej únie nesprísnila reguláciu maloobchodného predaja. Naopak, uvoľnilo ju osem krajín vrátane štátov ako Nemecko či Rakúsko," zdôraznil.