Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J. Burian: Nehovorte o 2. pilieri, ak nerozumiete dôchodkovému systému

Jozef Burian Foto: TASR/Michal Svítok

Odkazuje štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian predsedovi Mostu-Híd Bélovi Bugárovi.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Nehovorte o druhom pilieri, ak nerozumiete dôchodkovému systému.

Odkazuje štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian predsedovi Mostu-Híd Bélovi Bugárovi, ktorý v diskusii na portáli Teraz.sk vyhlásil, že ústavný zákon o druhom dôchodkovom pilieri, na ktorom sa chce Smer-SD dohodnúť s opozíciou, je "obyčajný gaťafalš na občanov Slovenskej republiky".

Ako Burian uviedol pre TASR, už zhruba pred rokom a pol Smer-SD deklaroval, že je pripravený podporiť ústavný zákon o druhom pilieri, len ak sa na ňom v parlamentne zhodne celé politické spektrum. "Napriek tomu, že sa nám s veľkou časťou opozície podarilo dospieť k dohode, veto Mostu-Híd túto snahu marí a ústavné posilnenie druhého piliera tak nie je na programe dňa," zdôraznil Burian.

Otázka, či druhý pilier bude mať ústavné krytie, alebo nie, zapadá do širšieho kontextu dôchodkového systému a štátny tajomník ju nepokladá za akútnu a kľúčovú.

"Dnes stojíme pred oveľa dôležitejšou úlohou, a to zabezpečiť dlhodobú udržateľnosť systému sociálneho poistenia a verejných financií. Za súčasných podmienok by sa po čase zrútil ako domček z karát a nezachránil by ho ani paragraf v ústave. Vážim si preto aj vyjadrenie odborníkov opozície, ktorí sa venujú dlhodobo dôchodkovému systému. A o to viac som sklamaný unáhlenými vyhláseniami politikov bez odborného zázemia," konštatoval štátny tajomník.

Podľa neho si treba uvedomiť, že druhý pilier je súčasťou celkového systému sociálneho poistenia. Či sa dôchodky vyplácajú len cez prvý pilier, alebo sa vyplácajú aj z druhého piliera, je technická otázka. Lenže opozícia urobila z druhého piliera modlu a často aj agendu v čase volieb.

"Je ťažko o druhom pilieri hovoriť ako o jednoduchom riešení. Jeho zmysel je v dlhodobom sporení, naviazaní na prvý pilier a je významný aj z hľadiska príjmov. Nie všetky tieto slová odzneli, keď pravicová koalícia presadzovala druhý pilier. Pre mnohých z prvých 3000 dôchodcov, ktorým sa začnú v januári budúceho roka vyplácať penzie z druhého piliera, to bude bolestné precitnutie. Švajčiarske dôchodky sa nebudú konať," zhodnotil Burian.

Ako zdôraznil, situácia sa nedá riešiť tak, že sa nalejú peniaze do jedného alebo druhého piliera. Problém by sa len odsunul do budúcnosti. Aj skúsenosti z okolitých krajín hovoria, že tak veľký druhý pilier ako u nás nie je možné ufinancovať zo štátneho rozpočtu.

"Nikto z nás nie je David Copperfield, aby z malej anuity urobil veľkú. Pokiaľ sa výrazne nezmenia parametre prvého piliera, tak druhý pilier bude výhodný len pre vyššie príjmové skupiny. Taká je pravda, ktorú už priznávajú aj opoziční analytici. Preto musíme v prvom rade stabilizovať dôchodkový systém a vytvoriť predpolie pre minimálny dôchodok. Je pre mňa nepochopiteľné, že niektorí politici sa napriek tomu stále tvária tak, že druhý pilier bude prinášať ľuďom obrovské zisky. Je to nezmysel, lebo dostať môžu len to, čo do neho reálne dajú. My hovoríme iné – zabezpečme ľuďom dôstojné dôchodky bez ohľadu na to, či sa skladá z prvého alebo druhého piliera," uzatvoril Burian.