Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

J. Burian: Zvýšenie poplatkov v 2. pilieri má byť pre DSS motivačné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súčasnosti je podľa slov Buriana zúročenie v druhom pilieri hlboko pod infláciou, čím sa znehodnocujú vklady sporiteľov.

Bratislava 21. júna (TASR) – Zvýšenie poplatkov v druhom dôchodkovom pilieri pre dôchodkovké správcovské spoločnosti (DSS) má podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Jozefa Buriana motivovať tieto spoločnosti na lepšie zhodnocovanie vkladov sporiteľov.

"Keď bude mať viac DSS-ka, bude mať viac aj sporiteľ," vysvetlil princíp Burian na dnešnej odbornej konferencii Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) na tému Alternatívy dôchodkového systému, kde predstavil aj návrhy zmien v druhom dôchodkovom pilieri.

"Ak v tomto systéme nič neurobíme, ľudia budú zarábať menej v druhom pilieri ako v prvom," upozornil Burian. Vyššie poplatky majú DSS motivovať, aby sporiteľom zabezpečovali väčšie výnosy. "Ak bude zúročenie v druhom pilieri nie jedno percento, ale bude trojpercentné, má na tom podiel aj DSS-ka. Ale určite najväčšiu časť zarobí sporiteľ," zdôraznil Burian.

V súčasnosti je podľa jeho slov zúročenie v druhom pilieri hlboko pod infláciou, čím sa znehodnocujú vklady sporiteľov.

J. Mihál: Zvýšenie poplatkov v 2. pilieri je špivaným biznisom vlády s DSS-kami

Zvýšenie poplatkov v druhom dôchodkovom pilieri pre Dôchodcovské správcovské spoločnosti (DSS) je podľa bývalého ministra práce Jozefa Mihála (SaS) špinavým biznisom vlády s DSS-kami. Mihál to uviedol po dnešnej odbornej konferencii Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) o alternatívach dôchodkového systému.

"Je to špinavý biznis na účet sporiteľov. Vláda sa chce veľmi podlým spôsobom dohodnúť so správcovskými spoločnosťami, aby podporili zámery, ktoré má vláda pri likvidácii druhého piliera," vyhlásil Mihál. Doplatia na to podľa jeho slov ľudia, ktorí si v druhom pilieri sporia na dôchodok.

Štátny tajomník ministerstva práce Jozef Burian na dnešnej odbornej konferencii predstavil návrhy zmien aj v druhom dôchodkovom pilieri. Jedným z nich je zvýšenie poplatkov pre DSS, ktoré má byť podľa neho motivačné. Správcovské spoločnosti má motivovať, aby sporiteľom zabezpečovali vyššie výnosy. "Keď bude mať viac DSS-ka, bude mať viac aj sporiteľ," skonštatoval Burian.

Výnosy v druhom pilieri sú podľa neho hlboko pod infláciou, čím sa znehodnocujú vklady sporiteľov. Ak v tomto systéme nič neurobíme, ľudia budú zarábať menej v druhom pilieri ako v prvom," priblížil Burian.

Mihál zároveň nesúhlasí ani s opatrením vlády na zníženie odvodov do druhého piliera. Po dnešnom rokovaní Rady solidarity a rozvoja predstavil premiér Robert Fico (Smer-SD) jeho definitívnu podobu. Súčasný odvod 9 % sa tak zníži na 4 % s tým, že sporitelia budú mať možnosť pripoistiť sa daňovo zvýhodnenými 2 %. "Toto všetko sú zásahy, ktoré sporiteľom, ich úsporám a budúcim dôchodkom rozhodne neprospejú," skonštatoval Mihál.