Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. Dijsselbloem: Euroskupina požaduje od Talianska ďalšie reformy

Holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem. Foto: TASR/AP/Phil Nijhuis

Šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem povedal, že sa situácia v eurozóne stále zlepšuje. Všetky ekonomiky menovej únie rastú.

Brusel 5. decembra (TASR) - Euroskupina požaduje od Talianska ďalšie reformné opatrenia. "Vidíme však, aká je v Taliansku politická situácia, preto dnes nie je možné požadovať, aby sa zaviazalo k ďalším opatreniam," uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Dijsselbloem uviedol, že on nemôže stanovovať termíny, "o tom musí rozhodnúť Taliansko a taliansky prezident musí naznačiť ďalšie kroky". Aktuálne je podľa neho pre Rím ťažké sľubovať ďalšie reformy. Euroskupina však od krajiny požaduje opatrenia, ktoré zaistia, aby rozpočet bol v súlade s Paktom stability a rastu.

Podľa Dijsselbloema sa situácia v eurozóne "stále zlepšuje". Všetky ekonomiky menovej únie rastú a tempo ich rastu sa v najbližších rokoch zrýchli. Tiež sa znížilo zadlženie, aj keď v niektorých štátoch naďalej zostáva na vysokej úrovni.

Teraz je potrebné podporiť krehký rast. Euroskupina pri rokovaní o rozpočtových návrhoch členských krajín pre rok 2017 potvrdila hodnotenie Európskej komisie (EK). Podľa nej prvá skupina štátov, kam patria Nemecko, Dánsko, Luxembursko, Slovensko a Holandsko, plnia všetky požiadavky Paktu stability a rastu. Druhá skupina, kam patria Rakúsko, Francúzsko, Írsko, Lotyšsko a Malta, vo veľkej miere plnia požiadavky. Do tretej skupiny - Belgicko, Taliansko, Cyprus, Litva, Slovinsko, Fínsko, Španielsko a Portugalsko - patria štáty, ktorým hrozí, že porušia Pakt stability.

Burza v New Yorku reagovala pokojne


Zamietavý výsledok referenda v Taliansku o ústavnej reforme sa dnes neprejavil negatívne na obchodovaní na americkej akciovej burze v New Yorku.

Dow Jones, hlavný index newyorskej burzy, v prvých minútach dnešného obchodovania dosiahol rekordnú hodnotu 19.261 bodov. V porovnaní s východiskom posilnil o 20 bodov.

Rovnako ľahostajne dnes reagovali na výsledok talianskeho referenda a na rezignáciu premiéra Mattea Renziho aj európske akciové burzy. Väčšina z nich dosiahla vzostup hlavných indexov.

V Spojených štátoch širšie koncipovaný index S&P 500 vzrástol o 0,41 % na 2200,04 bodu a technologický index Nasdaq zaznamenal prírastok 0,25 % a stúpol na 4751,33 bodu.

Na sklonku dnešného obchodného dňa pred 17. hodinou mal britský index FTSE 100 hodnotu 6744,25 bodu a od rána stúpol o 0,20 %. DAX 30, hlavný nemecký index na burze vo Frankfurte nad Mohanom dosiahol prírastok 1,58 %, konkrétne 167,30 bodu a stúpol na 10.679,22 bodu. Francúzsky index CAC 40 posilnil o 42,88 bodu (0,95 %) a dosiahol 4571,84 bodu. O 0,62 % vzrástol aj index Stoxx 60 na 341,52 bodu.