Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

J. DIJSSELBLOEM: Grécko by malo požiadať o novú pomoc v stredu

Holandský minister financií a predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, archívne foto Foto: TASR/AP/Phil Nijhuis

Okrem toho uviedol, že eurozóna bude musieť najskôr posúdiť finančnú situáciu v Grécku a až potom začať rozhovory o prípadnom novom záchrannom programe.

Brusel 7. júla (TASR) - Grécko by malo požiadať o úver z európskeho záchranného fondu už v stredu 8. júla. Povedal to po skončení dnešného zasadnutia ministrov financií eurozóny predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP.

Šéf Euroskupiny po ukončení schôdzky potvrdil, že nový grécky minister financií Euklid Tsakalotos nepredložil ostatným ministrom eurozóny žiadne nové písomné návrhy na uzatvorenie dohody o záchrannom programe. Očakáva však, že veci sa čoskoro pohnú dopredu.



"Grécka vláda zašle Euroskupine písomnú žiadosť o pomoc z Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) a ihneď, ako žiadosť dostaneme, dúfajme, že to bude v stredu ráno, uskutoční sa telekonferencia ministrov financií eurozóny," povedal šéf Euroskupiny.

Zároveň dodal, že Grécko potrebuje viac než len krátkodobé finančné riešenie. "Zhodli sme sa, že ak sa má uplatniť ďalšia pomoc z Európskeho mechanizmu pre stabilitu, z dôvodu vierohodnosti musí ísť o strednodobý program," povedal Dijsselbloem. Okrem toho uviedol, že eurozóna bude musieť najskôr posúdiť finančnú situáciu v Grécku a až potom začať rozhovory o prípadnom novom záchrannom programe.