Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Reakcie na plány Grécka vyhlásiť referendum

Jeroen Dijsselbloem. Foto: FOTO TASR/AP

Grécky premiér Alexis Tsipras oznámil, že vláda plánuje 5. júla usporiadať referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov.

Brusel 27. júna (TASR) - Ministri financií eurozóny budú na dnešnom mimoriadnom zasadnutí v Bruseli diskutovať o dôsledkoch nečakaného kroku gréckej vlády, ktorá sa rozhodla o najnovších návrhoch medzinárodných veriteľov vyhlásiť referendum. Povedal to dnes predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

"Som veľmi nepríjemne prekvapený rozhodnutím gréckej vlády," povedal Dijsselbloem po príchode na schôdzku Euroskupiny. Ako uviedol, Gréci si tým zatvorili dvere k ďalším vyjednávaniam, keďže vláda sa rozhodla vyhlásiť referendum s radou obyvateľom, aby návrhy veriteľov odmietli.

"Som skutočne sklamaný," dodal Dijsselbloem. "Po ostatnej schôdzke Euroskupiny boli dvere na našej strane stále otvorené. Grécko ich však teraz zatvorilo," povedal. Podľa Dijsselbloema si k tejto veci vypočujú gréckeho ministra financií, a potom budú rokovať o tom, aké dôsledky bude toto rozhodnutie mať.

Belgický minister financií Johan Van Overtveldt v tejto súvislosti povedal, že nepredpokladá, že európska časť záchranného balíka pre Grécko bude predĺžená. Podobne sa vyjadril aj štátny tajomník holandského ministerstva financií Eric Wiebes. Podľa neho by Grécko, ktorému vyprší záchranný program 30. júna a do rovnakého termínu má splatiť dlh Medzinárodnému menovému fondu (MMF) takmer 1,6 miliardy eur, nemalo dostať viac času.

"Nevidím žiadny dôvod na predĺženie programu. O poslednom termíne (platnosti programu) vieme už štyri mesiace," dodal.

CH. LAGARDEOVÁ: Napriek kroku Grécka budú veritelia pokračovať v práci

Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.
Foto: TASR/AP Photo
Veritelia Grécka budú "aj naďalej pokračovať v práci" s cieľom dosiahnuť dohodu a krajinu zachrániť aj keď Atény plánujú referendum k novým návrhom veriteľov a vyzvali obyvateľov, aby tieto návrhy odmietli. Povedala to dnes šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra AP.

Šéfka fondu dodala, že veritelia "vždy dokázali prejaviť flexibilitu a prispôsobiť sa novej politickej a ekonomickej situácii v Grécku". Trvá však na tom, že Atény musia urobiť viac.

"Je tu potrebný vyvážený prístup," uviedla Lagardeová. "Na jednej strane sú nevyhnutné hlboké štrukturálne reformy, ktoré umožnia dosiahnuť zmeny v gréckej ekonomike vedúce k rastu a tvorbe pracovných miest. Na druhej strane je potrebná finančná pomoc medzinárodných partnerov," dodala.

S. GABRIEL: Referendum má zmysel, ak bude jasné, o čom budú Gréci hlasovať

Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel neodmieta referendum o návrhoch medzinárodných veriteľov v Grécku, obyvatelia krajiny by však podľa neho mali jednoznačne vedieť, o čom budú hlasovať. Informovala o tom agentúra AP.

Ako uviedol v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschladfunk, samotné referendum má v princípe zmysel, ale len vtedy, ak ľudia budú hlasovať o tom, čo im Európa výmenou za reformy ponúka. Podľa neho netreba tento návrh premiéra Alexisa Tsiprasa odsunúť nabok s tým, že ide len o trik. Otázky ale musia byť jasné a ľudia musia hlasovať o celkovom programe zahŕňajúcom reformy aj ponúkanú pomoc. Potom podľa Gabriela dáva referendum zmysel.

Na základe programu gréckeho parlamentu, ktorý sa dnes zišiel na mimoriadnej schôdzi, aby prerokoval plány vlády na vyhlásenie referenda, plebiscit by sa mal týkať návrhov veriteľov o požadovaných reformách v Grécku, ktoré predložili vláde tejto krajiny vo štvrtok 25. júna. V prípade, že Gréci návrhy odmietnu, nie je jasné, aké ďalšie možnosti budú mať.



Ako Gabriel dodal, "Európa ponúka Grécku skutočne veľa a viaceré tvrdé opatrenia, o ktorých sa diskutovalo na začiatku, už nie sú súčasťou navrhovaných opatrení". Zároveň upozornil, že "to, čo by chcel grécky premiér, aby Európa poslala Aténam 20 či 30 miliárd eur bez akýchkoľvek podmienok, Brusel v žiadnom prípade nemôže akceptovať".

Podľa W. Schäubleho referendom Grécko fakticky rokovania ukončilo

Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble.
Foto: TASR/AP
Rozhodnutie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa vyhlásiť v krajine referendum o návrhoch veriteľov znamená, že už nie je na základe čoho viesť s Aténami ďalšie rokovania. Povedal to dnes po príchode do Bruselu, kde sa popoludní začala schôdzka Euroskupiny, nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

"Ak som ho dobre pochopil, tak pán Tsipras rokovania o záchrannom programe evidentne ukončil," uviedol Schäuble s tým, že za takýchto okolností sa záchranný program pre Grécko v utorok (30.6.) končí.

Podľa fínskeho ministra financií Alexandra Stubba oznámenie o referende posunulo Grécko bližšie ku Grexitu, teda k plánu B. Ten mala Euroskupina pripravený pre prípad, že Grécko dnes nebude v Bruseli súhlasiť s návrhmi veriteľov. "Obávam sa, že v Euroskupine prevláda názor, že program sa nepredĺži. Zdá sa, že plán B sa mení na plán A". Podľa neho by ministri mali dnes rokovať už len o odchode Grécka z eurozóny.