Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Na referendum o dohode s veriteľmi nemajú Gréci dosť času

Jeroen Dijsselbloem Foto: TASR/AP

Povedal to dnes šéf Euroskupiny, združenia ministrov financií eurozóny, Jeroen Dijsselbloem.


Amsterdam/Paríž 28. apríla (TASR) - Zmeny v gréckom tíme, ktorý vedie rozhovory s medzinárodnými veriteľmi, rokovania medzi Aténami a spomínanými veriteľmi zo slepej uličky nedostanú a najlepším nápadom nie je ani prípadné referendum v Grécku o dohode s veriteľmi. Povedal to dnes šéf Euroskupiny, združenia ministrov financií eurozóny, Jeroen Dijsselbloem. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reagoval tak na najnovšie rozhodnutie gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa. Ten v pondelok (27.4.) urobil zmeny v tíme, ktorý vedie rokovania s medzinárodnými veriteľmi. Dôvodom bola kritika ministra financií Janisa Varufakisa za jeho postup na zasadaní Euroskupiny 24. apríla v Rige. Hlavným gréckym vyjednávačom s veriteľmi tak už nebude Varufakis, ale štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Euklidis Tsakalotos.

Dijsselbloem v televíznom interview uviedol, že ustanovenie jednej kontaktnej osoby síce môže pri rokovaniach čiastočne pomôcť, no hlavný problém to nerieši. Podobný postoj zaujal aj šéf francúzskej centrálnej banky Christian Noyer, podľa ktorého Grécko musí prísť s dôveryhodnými reformami, aby došlo v rokovaniach k pokroku.

Ako informoval portál RTTNews, v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Europe 1 Noyer povedal, že obmedzenie úlohy Varufakisa v rokovaniach s veriteľmi "podstatu veci nemení". "Rozhodujúce je, aby grécka vláda prišla so serióznymi reformami," uviedol Noyer.

Dijsselbloem zároveň zapochyboval, či prípadné referendum o dohode s veriteľmi je dobrý nápad. Tsipras uviedol, že ak veritelia budú aj naďalej trvať na reformách, s ktorými grécka vláda nesúhlasí, bude o nich musieť vypísať referendum. "Bude to stáť peniaze, výrazne sa zvýši politická neistota a nemyslím si, že na také niečo máme dostatok času," povedal šéf Euroskupiny, pričom dodal, že "najmä Gréci nemajú veľa času nazvyš".