Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. Dijsselbloem: Rozširovanie eurozóny bude dlhší proces

Na ilustračnej snímke výtlačky novej knihy bývalej slovenskej premiérky Ivety Radičovej "Byť alebo nebyť - Európska únia". Foto: TASR/Andrej Galica

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu (13.9.) v prejave o stave EÚ v Európskom parlamente naznačil, že by chcel, aby prakticky všetky jej členské krajiny mali euro.

Tallinn 15. septembra (TASR) - Rozšírenie eurozóny bude podľa názoru šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema dlhší proces. "Veľa bude závisieť od vývoja budúcich členov eurozóny, od ich pripravenosti vstúpiť do spoločenstva." Dijsselbloem to povedal dnes v Tallinne na stretnutí ministrov financií eurozóny. "Neverím, že tento proces môžeme urýchliť zhora," dodal.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v stredu (13.9.) v prejave o stave EÚ v Európskom parlamente naznačil, že by chcel, aby prakticky všetky jej členské krajiny mali euro. V zmluvách o EÚ sa to predvída, ale na dosiahnutie cieľa nie sú stanovené nijaké lehoty ani donucovacie mechanizmy. Sporné krajiny však musia splniť viaceré ekonomické podmienky.

Okrem toho by sa malo podľa Junckera hovoriť aj o vytvorení úradu ministra financií EÚ.

"Diskusiu by sme mali začať tým, čo chýba eurozóne – odolnosť, konkurencieschopnosť, solidarita," uviedol Dijsselbloem. O inštitucionálnych zmenách sa môže podľa jeho slov hovoriť až potom. Minister financií EÚ je funkcia, ale predseda EK nepovedal veľa o jej obsahu.