Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J. Dvonč: Mestá a obce súhlasia so štátnym rozpočtom

Vedenie ZMOS takisto súhlasilo s memorandom, ktoré v piatok (12. 10.) podpísal premiér Robert Fico so Združením samosprávnych krajov v SR (SK8).

Bratislava 17. októbra (TASR) - Rada Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) súhlasila so štátnym rozpočtom na roky 2013 až 2015. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informoval predseda združenia Jozef Dvonč.

"Tento súhlas je s pripomienkami. Sú tam pripomienky, ktoré chceme, aby boli do budúcnosti vyrokované s vládou, najmä v sociálnej oblasti," povedal Dvonč.

Vedenie ZMOS takisto súhlasilo s memorandom, ktoré v piatok (12. 10.) podpísal premiér Robert Fico so Združením samosprávnych krajov v SR (SK8). Cieľom dohody je viazať finančné prostriedky v rozpočtoch vyšších územných celkov a samosprávy, aby sa tak vytvorili finančné rezervy. "Samozrejme, že aj názorov medzi našimi členmi je viac. Záverečné hlasovanie však vyznelo v prospech memoranda," konštatoval Dvonč.

Dôvodom na podpísanie memoranda bola v prípade ZMOS, ako aj SK8 najmä snaha šetriť verejné financie. Na úrovni miest a obcí by sa tak malo stať v rámci bežných výdavkov na tovary a služby, ale aj v rámci miezd pracovníkov. Podľa dohody by sa viazanie prostriedkov malo realizovať približne vo výške 5 % v prípade platov a 10 % u bežných výdavkov. "Je na obci, akú mieru pri akých položkách si zvolí," dodal výkonný podpredseda ZMOS Jozef Turčány.

Fico minulý týždeň po podpísaní memoranda prisľúbil spoločné rokovanie vlády a predstaviteľov ZMOS a SK8, ktoré sa má konať 19. novembra. ZMOS otvorí podľa Dvonča viacero otázok v oblasti legislatívy. "Máme súbor asi 43 zákonov, z ktorých vyberieme asi 10 najkľúčovejších, ktoré by mohli zjednodušiť činnosť samosprávy," zdôraznil.

Vedenie združenia sa na rokovaní s vládou SR chce takisto zaoberať daňou z predaja majetku či dodržiavaním termínov na vyplácanie eurofondov zo strany štátu. Pre ich meškanie sa totiž viaceré mestá a obce dostávajú do ťažkej situácie a musia si brať komerčné úvery. "Všetky mestá a obce dostali tie materiály a majú sa šancu sa k tomu vyjadriť, my to potom vyhodnotíme. Takisto sme dostali nomináciu členov rady, ktorý na toto rokovanie pôjdu," dodal Dvonč.