Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

J. Figeľa prekvapilo 178.000 eur pre Marcelu Hrdú

Na ilustračnej foto je Ján Figeľ a Marcela Hrdá. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zlatý padák jej podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) podpísal bývalý šéf rezortu Figeľ.

Bratislava 5. júna (TASR) - Predseda KDH Ján Figeľ je prekvapený sumou 178.000 eur pre bývalú generálnu riaditeľku Slovenskej pošty Marcelu Hrdú. Zlatý padák jej podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) podpísal bývalý šéf rezortu Figeľ. Šéf KDH odmieta tému zlatých padákov.

Tvrdí, že Hrdá nedostane nič ako bývalá predsedníčka predstavenstva Slovenskej pošty. "Dostane trojmesačnú odmenu za pôsobenie na poste generálneho riaditeľa. Za tri mesiace je to 7000 eur," povedal Figeľ. Ostatné financie sa podľa neho týkajú plnenia zmluvy, ktorá je o výkone funkcie.

"Do tej boli zakomponované dva princípy. Motivácia na vyššom než plánovanom hospodárskom výsledku a druhá je konkurenčná doložka, ktorá zamedzuje pôsobenie v tom istom odbore po opustení firmy," uviedol Figeľ. Zdôraznil, že tento princíp je správny, no suma 178.000 eur ho prekvapila. V zavedenom princípe by však podľa neho mal pokračovať aj súčasný minister dopravy. Treba pokračovať aj v ozdravovaní v rezorte.

Na otázku, ako ho môže prekvapovať suma, keď zmluvu podpisoval práve on, povedal, že on nepodpisoval sumu, ale pravidlá. "Zmluva je o princípoch, o pravidlách, nie o konečnom výsledku. Ja som nepodpisoval žiadnu sumu," zdôraznil. Poukázal na to, že nikto pri podpisovaní zmluvy v roku 2011 nemohol vedieť, aký bude výsledok. Zmluva mala zaviazať manažment k tomu, aby konal v prospech Slovenskej pošty a jej dobrého výsledku.

Počiatek sumu 178.000 eur pre Hrdú označil za nehoráznosť. "Drvivá väčšina tohto zlatého padáku je postavená na zlepšení hospodárenia Slovenskej pošty. To sa zlepšilo znížením plánovanej straty Slovenskej pošty za minulý rok z 12 miliónov eur na 8 miliónov eur. Tie 4 milióny eur sa však nedosiahli zlepšením prevádzkových hospodárskych výsledkov pošty, ale rozpustením opravnej položky vyplývajúcej zo súdneho sporu, v ktorom žalobca zomrel," vysvetlil v pondelok (4. 6.) na mimoriadnom brífingu Počiatek.

Podľa neho je nespochybniteľné, že o takejto manažérskej zmluve so šéfkou Slovenskej pošty exminister Figeľ vedel, pretože ju jednak schválil rozhodnutím jediného akcionára Slovenskej pošty a taktiež je na samotnej zmluve spolupodpísaný. Figeľ trvá na tom, že žiadnu sumu nepodpisoval.