Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

HOLJENČÍK: Odberatelia by sa mali zamyslieť nad kapacitou ističa

predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík to povedal v reakcii na nespokojnosť vlády s výškou fixných poplatkov za distribúciu elektriny v roku 2017.


Bratislava 18. januára (TASR) - Odberatelia elektriny by sa mali zamyslieť nad kapacitou svojho elektrického ističa. Uviedol to dnes predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík v reakcii na nespokojnosť vlády s výškou fixných poplatkov za distribúciu elektriny v roku 2017, najmä u komunálnych zákazníkov Stredoslovenskej energetiky - Distribúcie (SSE-D), ktorým sa od januára výrazne zvýšili zálohové platby za elektrinu.


"Je to preto, aby sa každý odberateľ zamyslel nad tým, či skutočne potrebuje blokovať takú kapacitu distribučnej sústavy. To znamená, či potrebuje istič, ktorý je nadmerne veľký, mnohokrát sú to stovky a stovky ampérov, pričom reálne odbery elektriny nezodpovedajú tomuto istiacemu prvku. Distribúcia musí však blokovať kapacitu vedenia pre takéhoto odberateľa a nemôže ju ponúknuť inému spotrebiteľovi," zdôvodnil šéf regulačného úradu.

Konečným dôsledkom takéhoto správania spotrebiteľa elektriny podľa neho je, že príslušná distribučná spoločnosť musí postaviť pre pripojenie nových odberateľov nové elektrické vedenia, ktoré musia v poplatkoch zaplatiť všetci. "Keď si odberatelia elektriny vymenia istič, uvoľnia tak kapacitu a de facto príde k zefektívneniu prevádzky distribučnej sústavy," podčiarkol.

Pripomenul, že naddimenzované nevymenené ističe sú prakticky už len v pôsobnosti SSE-D. "Výmena ističov v distribučnej sústave sa na východnom Slovensku zrealizovala v rokoch 2014 a 2015. Na západnom Slovensku sa toto dialo v rokoch 2009 a 2010. Na strednom Slovensku nebolo s kým vykonať postupné zmeny, keďže v SSE dochádzalo k zmene akcionára," dodal Holjenčík.