Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Hunt: Čína ponúkla Británii rozhovory o voľnom obchode po brexite

Jeremy Hunt, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Británia poslala čínskym firmám správu, že je plne otvorená podnikaniu, keďže sa pripravuje opustiť Európsku úniu (EÚ) v budúcom roku.

Peking 30. júla (TASR) - Čína v pondelok ponúkla Británii rozhovory o dohode o voľnom obchode po brexite. Peking sa obrátil s touto ponukou na Londýne v čase, keď sa jeho obchodný spor s Washingtonom stupňuje. Vysokopostavený čínsky diplomat zároveň pri tejto príležitosti zdôraznil, že dvere pre dialóg s USA zostávajú otvorené.

Čína hľadá spojencov v spore so Spojenými štátmi, ktorý iniciovala vláda prezidenta Donalda Trumpa. Podľa americkej administratívy špičkové priemyselné odvetvia v Číne odcudzili duševné vlastníctvo amerických firiem. Požaduje tiež, aby Peking podnikol kroky, ktoré umožnia zvýšiť predaj amerických produktov v ázijskej krajine, čo prispeje k poklesu obchodného prebytku Číny s USA vo výške 350 miliárd USD (301,07 miliardy eur).

Británia poslala čínskym firmám správu, že je plne otvorená podnikaniu, keďže sa pripravuje opustiť Európsku úniu (EÚ) v budúcom roku. Čína je jednou z krajín, s ktorými by Británia chcela podpísať dohodu o voľnom obchode po brexite.

Čínsky štátny radca Wang I, najvyšší diplomat vlády, v rozhovore pre novinárov po stretnutí s britským ministrom zahraničia Jeremym Huntom v Pekingu uviedol, že obe krajiny súhlasili s nárastom vzájomného obchodu a investícií.

Hunt povedal, že Wang I ponúkol otvorenie diskusií o možnej dohode o voľnom obchode medzi Britániou a Čínou po brexite a Londýn túto ponuku víta a preskúma ju.

Wang I však priamo nespomenul dohodu voľnom obchode. Povedal len, že obe krajiny "súhlasili, že sa proaktívne zapoja do rozvojových stratégií svojho náprotivku a rozšíria rozsah obchodu a vzájomné investície".

No hoci by bola dohoda o obchode s Čínou politickou výhrou pre britskú vládu, formálne rozhovory nemôžu začať skôr ako po jej oficiálnom vystúpení z EÚ na budúci rok. Navyše, rokovania o voľnom obchode zvyčajne trvajú dlhé roky.

Wang I sa vyjadril aj k sporu s Washington a spochybnil jeho vyhlásenia, že Spojené štáty sú skutočnou obeťou obchodného sporu.

"Zodpovednosť za obchodnú nerovnováhu medzi Čínou a Spojenými štátmi nespočíva v Číne," uviedol Wang I s odvolaním sa na globálnu úlohu amerického dolára, nízku mieru úspor USA, obrovskú úroveň americkej spotreby a obmedzenia USA pri vývoze špičkových technológií.

Upozornil, že Spojené štáty majú veľa výhod z obchodu s Čínou, získavajú veľa lacného tovaru, čo je dobré pre spotrebiteľov v USA. A dodal, že americké firmy profitujú z podnikania v Číne.