Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

J. KIŠŠOVÁ: Hospodársky výbor vo veci elektrárne v Novákoch sa nekonal

Jana Kiššová Foto: SaS

Na rokovanie neprišiel podľa jej informácií ani minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), ani minister životného prostredia (MŽP) SR László Sólymos (Most-Híd).

Bratislava 8. decembra (TASR) - Mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti vo veci tretieho bloku elektrárne v Novákoch (ENO3) sa pre neuznášaniaschopnosť nekonal. Uviedla to na brífingu po zasadnutí výboru predsedníčka výboru Jana Kiššová (SaS).

Na rokovanie neprišiel podľa jej informácií ani minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD), ani minister životného prostredia (MŽP) SR László Sólymos (Most-Híd). "Neprišli na zasadnutie výboru ani predstavitelia koalície, všetci sa ospravedlnili. Je to politiká obštrukcia, majú na to právo. Považujem to však za nehorázne," poznamenala.

"My sa však v tejto veci budeme ďalej pýtať, nájdeme si iné, akékoľvek formy, aby sme sa dozvedeli odpovede na naše otázky," povedala. Odpovede na svoje nezodpovedané otázky budú podľa jej slov žiadať od spomínaných dvoch ministrov listom.

Predstavitelia SaS Jana Kiššová, tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek a tímlíderka SaS pre životné prostredie Anna Zemanová v pondelok (5. 12.) informovali, že ENO3, ktorý patrí do portfólia SE, je bez povolenia na prevádzku. ENO3 by podľa nich nemal fungovať od konca roku 2015 pre sprísnené emisné limity. Kiššová preto vtedy oznámila plán zvolať na 8. decembra mimoriadne zasadanie hospodárskeho výboru.

"Budeme sa pýtať ministra životného prostredia SR Lászlóa Sólymosa a ministra hospodárstva SR Petra Žigu na veci s týmto súvisiace, teda kto a či vôbec povolil spustenie tohto bloku, čo hrozí SE za prípadné nedodržanie zákonov a emisných limitov," dodala v pondelok Kiššová.

Riaditeľ inšpektorátu životného prostredia Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Zdeněk Gregor v pondelok v reakcii pre TASR na vyjadrenia SaS uviedol, že na treťom bloku uhoľnej elektrárne v Novákoch sa začal 7. novembra tzv. prevádzkový pokus a mal by trvať do konca tohto roku. Pre spaľovanie v kotle sa podľa neho pripravuje špeciálne nízkosírnaté palivo z HBP. Počas pokusu budú použité dočasné zariadenia na mletie a dávkovanie sorbentu do spalín na zníženie emisií síry (SO2). Znížením výkonu a následným poklesom teploty v spaľovacej komore príde aj k zníženiu tvorby oxidov dusíka (NOx).