Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

J. Kiššová: Odmeňovanie by nemalo byť tak výrazne regulované štátom

Na archívnej snímke Jana Kiššová. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa Ondruša sa v posledných šiestich rokoch nezvyšuje minimálna mzda v SR tempom, ktoré by malo negatívne dopady na podniky, pokiaľ ide o ich schopnosť vytvárať nové pracovné miesta.

Bratislava 12. marca (TASR) - Odmeňovanie pracovníkov by nemalo byť tak výrazne regulované štátom. Uviedla to pre TASR po skončení 2. schôdze Komisie pre podnikateľské prostredie, podporu malého a stredného podnikania (MSP) a živnostníkov pri Výbore Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti jej predsedníčka Jana Kiššová (SaS), za účasti štátneho tajomníka rezortu práce Branislava Ondruša (Smer-SD) a zástupcov podnikateľských zväzov a komôr.

"Myslím si, že sa vo všeobecnosti podnikatelia zhodli na tom, že oblasť odmeňovania by nemala byť regulovaná v takejto miere zo strany štátu, pretože to spôsobuje mnohé problémy. Zhodli sme sa aj na tom, že ďaleko lepšie pre zvyšovanie priemerných čistých platov by bolo zníženie daňového a odvodového zaťaženia, pretože to by bolo to reálne zvýšenie kúpyschopnosti ľudí a nebolo by to pretavené aj do nákladov," zhodnotila Kiššová diskusiu komisie na tému dôsledkov zvyšovania minimálnej mzdy a príplatkov za prácu.

Podľa Ondruša sa v posledných šiestich rokoch nezvyšuje minimálna mzda v SR tempom, ktoré by malo negatívne dopady na podniky, pokiaľ ide o ich schopnosť vytvárať nové pracovné miesta. "Naopak, najmä na západe Slovenska, ale aj v tých sociálne najhorších regiónoch máme pracovné miesta, ktoré nedokážeme obsadiť. My sa domnievame, že predovšetkým pri nízkokvalifikovanej práci je odmeňovanie problém," poznamenal.

Predstava, že kto nemá napríklad dokončenú základnú školu, je ochotný nastúpiť do zamestnania so zárobkom 200 eur je podľa neho úplne nereálna. "Aj taký človek, ktorý je bez kvalifikácie, nepochybne potrebuje na normálne živobytie, pre seba aj pre svoju rodinu viac ako 200 eur mesačne. Za 200 eur mesačne sa dnes proste nedá normálne žiť. Minimálna mzda je nastavená tak, aby bola na jednej strane zvládnuteľná zo strany zamestnávateľa a na druhej strane, aby zamestnávateľ mal vôbec koho zamestnávať," dodal Ondruš.