Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J. KIŠŠOVÁ: Opozícia prináša riešenia, Smer-SD všetky odmietol

Na snímke poslankyňa Jana Kiššová Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opoziční poslanci odmietajú kritiku Smeru-SD, že neprinášajú návrhy, ako pomôcť malým veriteľom Váhostavu-SK. Naopak, z dlhodobého neriešenia situácie obviňujú vládnu stranu.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Opoziční poslanci odmietajú kritiku Smeru-SD, že neprinášajú návrhy, ako pomôcť malým veriteľom Váhostavu-SK. Naopak, z dlhodobého neriešenia situácie obviňujú vládnu stranu. Odkázali to v dnešnej rozprave k vládnemu návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý má pomôcť živnostníkom poškodeným z reštrukturalizácie Váhostavu-SK.

"Opozícia prichádzala s mnohými riešeniami. Napríklad KDH už od roku 2012 prišlo štyri alebo päťkrát s návrhmi zákonov a ani raz im neprešli. Ľubomír Galko (SaS), Alojz Hlina (nezaradený) aj Lucia Žitňanská (Most-Híd) prichádzali s návrhmi. Aj poslanci OĽaNO priniesli nie málo návrhov zákonov," konštatovala poslankyňa za SaS Jana Kiššová.

Podľa jej slov však kabinet dlhodobo neriešil problémy Váhostavu-SK. "Vláda tento problém neriešila, prišlo len systémové mlčanie a ignorovanie, že tu je problém. Vy ste ignorovali naše návrhy zákonov a nemôžem sa ubrániť pocitu, že to bolo cielené. Bolo to buď preto, že sa čakalo, či aj táto kauza prehrmí, že sa to ututlá, alebo bolo potrebné získať čas, aby Váhostav-SK dokázal poupratovať, čo upratovať potreboval," myslí si Kiššová.



Návrh zákona z dielne vládnej strany Smer-SD však neplánuje podporiť. "To, čo vy navrhujete, je, aby dlhy pána Širokého platili ľudia. Toto ma naozaj vyrušuje a je to niečo, s čím sa nemôžem stotožniť a nezahlasujem za to," dodala Kiššová.

Miroslav Kadúc z hnutia OĽaNO tiež upozornil, že situácia vo Váhostave-SK bola známa už niekoľko mesiacov a súčasná vláda neurobila nič, aby problémy stavebného gigantu vyriešila. "Zákon o konkurze a reštrukturalizácii bol za vašej vlády otvorený už deväťkrát. Mali ste deväť reálnych možností pomôcť malým a stredným podnikateľom, a neurobili ste to," tvrdí Kadúc. Tiež upozornil na to, že opozícia prichádzala s riešeniami, ale vládni poslanci v parlamente ich zmietli zo stola. "Za náš klub bolo doručených sedem návrhov. Všetko reálne kroky, neprijali ste ich. Vy ste to odpálili, ako keby sa nič nedialo," dodal Kadúc.