Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Miškov: Navrhovaný rozpočet je len rozprávkou o konsolidácii

Juraj Miškov Foto: TASR

S jeho slovami v rámci diskusie súhlasil aj poslanec OĽaNO Igor Hraško.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Navrhovaný rozpočet verejných financií na rok 2014 je len rozprávkou o zodpovednej vláde, ktorá sa chce postarať o svojich občanov.

"Peknou, milou, navoňanou, ale stále iba rozprávkou," vyhlásil dnes v Národnej rade (NR) SR nezaradený poslanec a bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov v rámci rozpravy k zákonu roka.

"Ako to už v rozprávkach býva, na konci každej je zvonec a rozprávkam je koniec. Toto je koniec rozprávky o sociálnych istotách a konsolidácii tejto vlády," konštatoval Miškov a priamo v pléne symbolicky zazvonil zvoncom. Zároveň doplnil, že sa mu zdá, akoby rozpočet pripravovali ľudia bez sociálneho cítenia a empatie. Pomoc zo strany štátu potrebujú podľa neho nie úradníci, ale najmä mladí ľudia, sestričky, učitelia či seniori.

Vo svojom vystúpení sa bližšie venoval najmä rezortu hospodárstva, ktorý sám v minulosti viedol. Tu vláde vyčítal predovšetkým výrazné zníženie výdavkov, ktoré majú ísť na podporu podnikania. V návrhu sa majú podľa Miškova znížiť o takmer 70 %. Súčasne sa podľa jeho slov na akčný plán znižovania administratívnej záťaže podnikania určila len približne jedna štvrtina toho, čo za jeho ministrovania.

"Obraz, čo podnikateľ, to triedny nepriateľ, si po vzore ministra financií Petra Kažimíra začína osvojovať aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Minister, ktorý by mal byť ombudsmanom podnikateľov," pranieroval šéfa rezortu hospodárstva Miškov. Nielenže sa podľa neho nedokáže postaviť "barbarstvám", ktoré pripravuje minister financií Kažimír, ale aj v oblastiach, kde by mohol pôsobiť "prorastovo a motivujúco", nerobí nič.

Celej vláde vyčítal, že dusí malé slovenské firmy, ktoré prežívajú zo dňa na deň a nerobí nič, aby na Slovensko pritiahla nové investície. "Kto má potom vytvoriť tie pracovné miesta, ako vzniknú?" pýtal sa opozičný poslanec. Nepáči sa mu tiež, že sa v poslednom období príliš často útočí na podnikateľov a sú prezentovaní ako vinníci všetkého zlého. Oni však podľa Miškova chcú iba to, aby im vláda dala pokoj a nestrpčovala im život, oni na oplátku vytvoria potrebné pracovné miesta.

S jeho slovami v rámci diskusie súhlasil aj poslanec OĽaNO Igor Hraško. Podľa neho, pokiaľ by vláda vytvorila výhodné prostredie pre podnikateľov, prinášali by jej dane a odvody a dávali ľuďom prácu. "Táto vláda sa skôr správa ako parazit, čiže organizmus, ktorý žije na úkor druhého organizmu a očakáva, že ten druhý ho bude nosiť na svojom chrbte," myslí si Hraško.