Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Ekonomika

O'Neill:Rast svetovej ekonomiky pomôže Británii zmierniť vplyv brexitu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britská ekonomika, šiesta najväčšia na svete, zaznamenala podľa všetkého v roku 2017 mierne spomalenie rastu.

Londýn 22. januára (TASR) - Britská ekonomika si v tomto roku povedie pravdepodobne lepšie, než naznačujú viacerí ekonómovia a pozitíva v dôsledku rastu globálnej ekonomiky v najbližších rokoch by mali "bez problémov prevýšiť" negatívne vplyvy spojené s odchodom Británie z Európskej únie. Povedal to bývalý britský minister financií Jim O'Neill, ktorý sám odchod krajiny z EÚ nepodporoval.

"Môžem povedať, že som nepredpokladal, že britská ekonomika bude na tom tak dobre, ako sa v súčasnosti ukazuje," povedal pre BBC O'Neill. Dôvodom podľa neho je, že niektoré oblasti krajiny, najmä severozápad Anglicka, si počínajú omnoho lepšie, než si ľudia uvedomujú. "Navyše, aj ekonomika vo zvyšku sveta si počína omnoho lepšie, než by mnohí očakávali ešte pred rokom a o to lepšia je aj situácia Británie," dodal O'Neill.

Britská ekonomika, šiesta najväčšia na svete, zaznamenala podľa všetkého v roku 2017 mierne spomalenie rastu. Ekonómovia odhadujú, že v minulom roku rast dosiahol 1,8 %. Brexit mal síce na rast ekonomiky miernejší vplyv, než mnohí ekonómovia predpokladali, tempo rastu bolo ale slabšie, než v prípade iných bohatých štátov. Britská centrálna banka prognózuje rast v tomto roku na úrovni 1,6 %, podľa O'Neilla však bude tempo rastu vyššie, a to pre výraznejší rast svetovej ekonomiky. Ten odhaduje na úrovni minimálne 4 %.

Poradenská spoločnosť Cambridge Econometrics tento mesiac zverejnila odhad, že v prípade tvrdého brexitu by britská ekonomika mohla byť do roku 2030 o 3 % menšia, než v prípade, že Británia zostane súčasťou jednotného trhu a colnej únie.

V prípade, že by to boli spomínané 3 %, tvrdí O'Neill, potom nie je dôvod na veľké obavy. Ako uviedol, vývoj svetovej ekonomiky a vyššia produktivita by mali bez problémov pomôcť spomínané negatíva brexitu prevýšiť.