Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

J. Oravec: Dohodli sme sa na zintenzívnení prípravy kľúčových reforiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prijatie zákona o rozpočtovej zodpovednosti SaS podmienila schválením daňového stropu. Podporu koalície nemala doteraz ani dôchodková reforma z dielne rezortu práce.

Bratislava 2. februára (TASR) – Vládne strany sa dohodli na zintenzívnení prípravy kľúčových reforiem, medzi ktorými je ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, dôchodková a daňová reforma. Po stredajšom rokovaní vlády to povedal štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR Ján Oravec.

"Dohodli sme sa, že proces, ktorý je zablokovaný, odblokujeme a pokúsime sa prísť s reformami v horizonte niekoľkých týždňov, a teda s dohodou o nich tak, aby sme zabezpečili udržateľnosť verejných financií nie na jeden, dva, ale na 20 až 30 rokov," povedal Oravec.

Schválenie týchto zákonov dlhodobo stojí pre nesúhlasné stanoviská jednotlivých politických strán. Napríklad k daňovej reforme z dielne ministerstva financií mala strana SaS zásadné výhrady v štyroch oblastiach. Sú nimi zrušenie stropov na odvody, milionárska daň, zvýšenie dane z dividend a zdaňovanie živnostníkov. Prijatie zákona o rozpočtovej zodpovednosti zasa SaS podmienila schválením daňového stropu. Podporu koalície nemala doteraz ani dôchodková reforma z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.