Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rok 2015 bol rokom zhoršovania domácich podmienok pre podnikateľov

Na snímke prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec. Foto: TASR/Martin Baumann

Hodnotil uplynulý rok prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Bratislava 31. decembra (TASR) - Rok 2015 bol rokom zhoršovania domácich podmienok pre podnikanie a taktiež zhoršovania externého prostredia. Podnikateľské prostredie nebolo ani v roku 2015 prioritou slovenskej vlády. Hodnotí uplynulý rok prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Ako uviedol pre TASR, prejavilo sa to v neriešení dlhodobo narastajúcej byrokracie, vo zvyšovaní finančného zaťaženia podnikateľov, v uprednostňovaní niekoľkých vybraných firiem, ktoré si vďaka kontaktom dokázali vybaviť investičné stimuly či lukratívne verejné zákazky. Všetci ostatní museli riešiť často existenčné problémy, vrátane staronového neduhu, a to druhotnej platobnej disciplíne, keď práve firmy, ktoré vyhrali štátne tendre, neplatili ich subdodávateľom z radov malých a stredných podnikateľov. Tí boli zároveň odkázaní na predražené a nekvalitné služby verejného sektora, museli čeliť kontrolám a sankciám zo strany stále aktívnejších úradov a štátnych agentúr. A zároveň sa museli prizerať tomu, ako si vláda kupuje priazeň voličov populistickými a ekonomicky škodlivými opatreniami typu "vlaky zadarmo".

"Prípadné uplatnenie našich podnikateľov na zahraničných trhoch skomplikoval vývoj vonkajšieho prostredia. Ten bol v znamení pokračujúceho poklesu významu Európy, terorizmu, vojen a najnovšej migračnej vlny smerujúcej do niekoľkých krajín západnej Európy. To všetko bude mať na nás, na náš život, na našu spoločnosť a ekonomiku, zásadný dosah aj v budúcnosti. Jednou z mála dobrých ekonomických správ roka 2015 tak zostáva globálny pokles cien ropy, ktorý sa priaznivo prejavuje na poklese cien energetických vstupov," uzatvára Oravec.