Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

J.Paška sa pýtal, či je férové, že Slováci ratujú bohatých Cyperčanov

Jaroslav Paška Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovenský poslanec Jaroslav Paška (SNS) predsedovi Mariovi Draghimu pripomenul, že odborníci z centrálnej banky EÚ sa podieľajú aj na výpočtoch výšky finančnej pomoci pre zadlžené krajiny.

Brusel/Štrasburg 17. apríla (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) musí urobiť viac preto, aby pomohla reálnej ekonomike v EÚ a nielen ohrozeným bankám.

Zhodli sa na tom poslanci Európskeho parlamentu (EP) po utorňajšom vystúpení predsedu ECB Maria Draghiho v pléne europarlamentu.

Niektorí poslanci uviedli možnosť revízie základných dohôd o EÚ tak, aby ECB dostala väčšie právomoci na zasahovanie v prospech ekonomického rozvoja.

"Mandát ECB musí byť prehodnotený a rozšírený, aby bol nápomocný ekonomike a tvorbe nových pracovných miest," uviedla v tejto súvislosti parlamentná spravodajkyňa mapujúca výkonnosť tejto inštitúcie, portugalská poslankyňa Marisa Matiasová.

Kým pravicovo zameraní poslanci EP počas rozpravy trvali na tom, že ECB by si mala zachovať súčasné postavenie a právomoci, časť ľavicových poslancov uviedla, že zameranie sa Európskej centrálnej banky iba na fiškálne záležitosti je kontraproduktívne.

Draghi v odpovedi na pripomienky europoslancov zdôraznil, že ECB zostane aj naďalej "dôrazne zameraná na mandát udržiavania cenovej stability". A dodal, že táto inštitúcia samotná nemôže vyriešiť súčasnú krízu, členské krajiny EÚ musia tiež priložiť ruky k dielu.

Slovenský poslanec Jaroslav Paška (SNS) Draghimu pripomenul, že odborníci z centrálnej banky EÚ sa podieľajú aj na výpočtoch výšky finančnej pomoci pre zadlžené krajiny, ktorá je poskytovaná z Európskeho stabilizačného mechanizmu.

"Ukazuje sa, že ozdravné programy, ani pôvodne vypočítané úrovne finančnej pomoci nestačia na vyriešenie problémov postihnutých krajín. Požiadavky na ďalšiu pomoc prichádzajú z Grécka, Portugalska a najnovšie aj z Cypru," povedal Paška.

Podľa podpredsedu parlamentnej frakcie Európa slobody a demokracie občania krajín, ktoré poskytujú pôžičky, sa začínajú pýtať, či zo strany ekonomických expertov, ktorí vyhodnocujú úrovne pomoci pre zadlžené krajiny, ide o diletantizmus alebo cieľavedomé klamanie verejnosti.

"Legitímnou otázkou, ktorá po zverejnení stavu majetkov obyvateľov eurozóny má aj kvantifikovaný základ, je aj otázka etiky aplikovaného modelu poskytovania pomoci. Ako by ste vážený pán Draghi vysvetlili občanom mojej krajiny, že majú svoju životnú úroveň uskromňovať na to, aby zo svojich peňazí prispievali na udržiavanie životnej úrovne šesťkrát bohatších občanov Cypru," opýtal sa Paška predsedu ECB.

Poslanci Európskeho parlamentu budú o uznesení týkajúcom sa ECB hlasovať počas dnešného zasadnutia.