Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Minister práce J. Richter sa chce sa venovať 3. dôchodkovému pilieru

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo práce sa chce pozrieť na poplatky pre správcovské spoločnosti, v dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to skonštatoval minister práce Ján Richter (Smer-SD).


Bratislava 14. januára (TASR) - Ministerstvo práce sa chce pozrieť na poplatky pre správcovské spoločnosti. Spolu s Inštitútom finančnej politiky (IFP) pripravuje analýzu. V dnešnej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to skonštatoval minister práce Ján Richter (Smer-SD) s tým, že viac by sa chcel venovať aj 3. dôchodkovému pilieru. Opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS) je však presvedčený, že v ekonomicky dobrých časoch by sa mala vláda zamerať na masívnejšiu podporu 2. piliera.


Obaja diskutovali o tom, či si dôchodkové piliere nezaslúžia väčšiu podporu, a to najmä v čase, keď je na Slovensku nepriaznivý demografický vývoj. Richter je však presvedčený, že v tejto oblasti vláda prijíma opatrenia. "Urobili sme isté úpravy v prvom, druhom aj v treťom pilieri," podotkol Richter. Upozornil na to, že rok 2017 je prvým rokom, kedy sa postupne zvyšuje príspevok do 2. piliera o 0,25 percentuálneho bodu a ide sa vracať na 6 %. "Prišla opätovne tretia vláda Roberta Fica (Smer-SD) a neruší to, ako to všetci predpokladali,“ povedal Richter.

Na snímke Jozef Mihál.
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš


Tiež upozornil na Správu Európskej komisie o starnutí z roku 2015. "V prípade Slovenska sa znížili výdavky o 2,9 % vzhľadom na HDP v najbližších 20 rokoch. To je pokles z 13,1 % na 10,2 % k HDP. V roku 2040 sa môžu isté veci začať negatívne prejavovať, akonáhle by sme neprijali komplex opatrení. A my sme to urobili," tvrdí Richter.

Jedným z nich je napríklad dvíhanie veku odchodu do dôchodku. "Je treba vytvoriť všetky predpoklady pre to, aby naďalej bol úplne jasne garantovaný prvý pilier z hľadiska udržateľnosti," doplnil Richter.

Opozičný poslanec Mihál uviedol opatrenia, ktoré by bolo potrebné urobiť. "Keď sú teraz relatívne ekonomicky dobré časy, práve teraz treba šetriť na horšie časy. To znamená razantnejšie zdvihnúť časť, ktorá ide na dôchodkové účty do 2. piliera. Treba urobiť aj legislatívne zmeny, pokiaľ ide o možnosti investovania v 2. pilieri. Treba učiť mladých ľudí, že 2. pilier je pre nich výhodný," vymenoval Mihál. Zároveň vyčíslil, že indexové fondy ponúkli sporiteľom za vlaňajšok 10-% zhodnotenie. "Smola je v tom, že ľudia o tom nevedia," tvrdí Mihál.

Zmeny by preto mali byť podľa neho razantnejšie. "Jednak posilniť sporenie v 2. pilieri a motivovať ľudí, ale aj dôchodkové spoločnosti, aby zhodnocovanie bolo cez lepšie vybraté fondy. Najväčším problémom v 3. pilieri je to, že tam indexové fondy nie sú. Zhodnotenie je preto mikroskopické," povedal Mihál, ktorý vidí riešenie napríklad v zlúčení oboch pilierov. "Znížili by sa administratívne náklady," myslí si poslanec za SaS. Podporil by zrejme aj nápad zavedenia daňových úľav pre rodičov, ktorí by mohli sporiť deťom na dôchodok.

Richter označil zavedenie indexových fondov za "dobrý počin", ktorý sa podaril Mihálovi ako ministrovi práce. "My spolu s IFP realizujeme projekt Hodnota za peniaze, kde máme ambíciu pomenovať, ako efektívne sú, a to sa týka aj jednotlivých poplatkov v 2. aj 3. pilieri. Tam sú isté polemiky a veľmi rád si vypočujem odporúčania a na základe toho urobíme aj isté opatrenia a úpravy. Čo mám maximálny záujem urobiť, je venovať sa 3. pilieru. Je veľmi dôležitý," priblížil Richter.

Nepredpokladá však zmeny, aby sa zaviedol automatický vstup do 2. piliera. "Myslím si, že je to dobre nastavené. Ľudia sa majú možnosť rozhodnúť. Skôr musíme oveľa viac robiť pre to, aby si ľudia uvedomovali svoju osobnú zodpovednosť," dodal Richter.