Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

RICHTER: Dôstojná a udržateľná práca je aktuálnou výzvou pre Európu

Z odbornej konferencie na tému Sociálna ekonomika ako kľúčový hráč v poskytovaní efektívnych odpovedí na súčasné spoločenské zmeny v EÚ a vo svete v Bratislave 30. novembra 2016. Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter počas príhovoru. Foto: TASR Michal Svítok

Šéf slovenského rezortu práce verí, že v sociálnej ekonomike je nielen potenciál pre vytváranie nových pracovných miest najmä pre znevýhodnené skupiny ľudí

Bratislava 30. novembra (TASR) – Problematika dôstojnej a udržateľnej práce je podľa šéfa rezortu práce Jána Richtera (Smer-SD) veľmi aktuálna výzva pre celú Európsku úniu. Ak je dnes totiž vidieť rastúci odpor časti verejnosti voči EÚ, je podľa neho potrebné otvorene priznať, že je to aj preto, že mnohé pracovné miesta v Európe atribút dôstojnosti postupne strácajú.

Richter to uviedol v úvode medzinárodnej konferencie na tému "Sociálna ekonomika ako kľúčový hráč v poskytovaní efektívnych odpovedí na súčasné spoločenské zmeny v EÚ a vo svete", ktorá sa od dnes koná v Bratislave. Šéf rezortu práce verí, že v sociálnej ekonomike je nielen potenciál pre vytváranie nových pracovných miest najmä pre znevýhodnené skupiny ľudí, ale že práve v sociálnych podnikoch je dôstojnosť práce na prvom mieste.

"Na Slovensku chápeme sociálne podnikanie tiež ako príležitosť pre rozvoj miestnej a regionálnej ekonomiky," dodal minister. Vysvetlil, že Slovensko má skúsenosti s chránenými dielňami ako s jedným typom sociálneho podniku, ktorý je zacielený na pracovnú integráciu zdravotne znevýhodnených ľudí.

"V súčasnosti realizujeme opatrenia na podporu sociálneho podnikania s cieľom pracovnej integrácie dlhodobo evidovaných nezamestnaných," avizoval Richter. Začiatkom budúceho roka sa podľa jeho slov začne implementovať úplne nový systém financovania sociálnych podnikov. "Chceme tak predovšetkým dosiahnuť to, aby sme podporovali udržateľné sociálne podnikanie a aby sa štátna podpora využívala na vykrytie nákladov, ktoré sú spojené so zamestnávaním ľudí bez pracovných a neraz dokonca bez základných sociálnych návykov," priblížil.

Takto sa podľa neho pomôže návratu mnohých ľudí na pracovný trh a ľuďom sa vrátia pracovné návyky, alebo sa im poskytne nová kvalifikácia. "Takže tento postup nielenže neohrozí konkurencieschopnosť bežných podnikov, ale úplne opačne, on ju podporí," zdôraznil Richter. Pretože mnohí zamestnávatelia na Slovensku sa dnes podľa neho sťažujú, že im ďalší rast neohrozuje Zákonník práce či rast minimálnej mzdy, ale nedostatok schopných, pracovitých a najmä kvalifikovaných pracovníkov.

Súčasne Richter avizoval, že ministerstvo pripraví novú legislatívu pre sociálne podnikanie v úzkej spolupráci s miestnymi a regionálnymi samosprávami či mimovládnymi organizáciami. Vrátane pozitívnej diskriminácie pre regióny v súvislosti s výberovým obstarávaním.