Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

J. RICHTER: Na Slovensku pribúda počet nových pracovných miest

minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Richter (vpravo) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Pellegrini (vľavo) na rokovaní 134. schôdze vlády SR v Bratislave 20. novembra 2014. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa ministerstva práce sa pod pokles nezamestnanosti na Slovensku podpísali najmä viaceré projekty na podporu aktívnej politiky trhu práce.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Na Slovensku naďalej pribúdajú nové pracovné miesta. Skonštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD).

"Za mesiac október bolo vytvorených 5000 nových pracovných miest. Od začiatku tohto roka ich bolo vytvorených 51.000," vyčíslil Richter.

Uviedol tiež, že pribúda aj počet ľudí pracujúcich na dohodu. "Zaujímavý je aj vývoj v oblasti dohodárov. V októbri ich pribudlo 9000. Od začiatku tohto roka sme zaznamenali nárast dohodárov o 96.000," doplnil šéf rezortu práce s tým, že situácia na trhu práce sa tak stabilizuje. "Celkovo sa navýšil počet zamestnávateľov, to znamená vrátane živnostníkov, ale aj obchodných spoločností. To znamená, že keď pribudol počet zamestnávateľov, pribúda aj nový počet pracovných miest," ozrejmil Richter.



Výsledkom toho je podľa ministra to, že miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesala už 10 mesiacov po sebe. Dodal, že rezort práce naďalej sleduje, ako sa darí absolventom škôl nájsť si zamestnanie. "Osobitne sledujeme vývoj počtu absolventov. Pozitívne hodnotím, že v evidencii úradov práce v októbri ubudlo 1319 absolventov. To znamená, že v relatívne krátkom čase, po septembri, si v podstate do mesiaca títo ľudia našli nové pracovné pôsobenie," priblížil Richter.

Podľa ministerstva práce sa pod pokles nezamestnanosti na Slovensku podpísali najmä viaceré projekty na podporu aktívnej politiky trhu práce. "Pokračujeme v projektoch, ktoré sa nám osvedčili. Rok 2015 je posledným rokom, kedy je možné dočerpávať prostriedky z končiaceho sa operačného programu. Pripravujeme 4. etapu projektov pre zamestnávanie mladých, pretože úrady práce nám signalizujú stále veľký záujem zo strany zamestnávateľov o tento projekt," avizoval Richter.