Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

J. RICHTER: Opatrenia posilňujú sociálnu a ekonomickú situáciu

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR/Martin Baumann

V budúcom roku začne ministerstvo práce riešiť otázku tretieho piliera či minimálneho dôchodku.

Bratislava 14. júla (TASR) - Rezort práce 100 dní pod vedením nového šéfa Jána Richtera (Smer-SD) zmenil a pripravil celú skupinu opatrení.

"Dovolím si povedať, že sa toho udialo veľmi veľa a všetky zmeny posilňujú sociálnu a ekonomickú situáciu občanov s nižšími a priemernými zárobkami," konštatoval minister pre TASR s tým, že zdôraznil nielen súčasný efekt, ale aj budúci pozitívny vplyv zmien.

Upriamil tak pozornosť na pripravované opatrenia vo viacerých sociálnych zákonoch, ktoré sa zameriavajú najmä na dôchodkový systém. "Tie budú určite významným a dlhodobým prínosom pre udržateľnosť dôchodkov, pričom chcem zdôrazniť, že každý dopad jednotlivých navrhovaných zmien sme citlivo zvažovali," vysvetlil s tým, že 85 % ľudí sa negatívne dopady zvyšovania odvodov nedotknú.

Ján Richter
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Samotná novela zákona o sociálnom poistení prináša dočasnú zmenu nastavenia valorizácie dôchodkov, či iné nastavenie odvodovej a poplatkovej politiky v druhom pilieri. Legislatíva v sebe zahŕňa tiež množstvo zmien ako navýšenie odvodov pre dohodárov a živnostníkov. "Ide o celý komplex veľmi vážnych opatrení, ktoré sme pripravovali v spolupráci a po dohode so živnostníkmi v záujme nastavenia ich budúcich dôchodkov, jej dosiahnutie si vážim," dodal Richter.

Poukázal tiež na pripravované zmeny v Zákonníku práce, službách zamestnanosti či hmotnej núdze. "Aj mnohé súčasné aktivity opozičných poslancov smerujú do otvorených dverí, pretože my systémovo a komplexne chceme tieto normy riešiť," odkázal opozícii, že je pripravený spolupracovať na dobrých návrhoch. Dodal, že v budúcom roku začne ministerstvo práce riešiť otázku tretieho piliera či minimálneho dôchodku.