Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

J. Richter: So zvýšením minimálnej mzdy by sa mali riešiť aj odvody

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že minimálna mzda by sa mohla priblížiť k sume 400 eur.

Bratislava 3. mája (TASR) – Vláda by mala spolu so zvýšením minimálnej mzdy posunúť hranicu odpustenia zdravotných odvodov. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to pripustil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD). Premiér Robert Fico (Smer-SD) už avizoval, že minimálna mzda by sa mohla priblížiť k sume 400 eur.

"Mám záujem a apelujem, aby sme uplatnili podobný mechanizmus ako vlani. V akom rozsahu a výške, to je v tejto chvíli ťažko hovoriť. Potreba zvyšovania minimálnej mzdy tu jednoznačne je. Urobíme všetko pre to, aby to bolo súbežne aj s odvodovými opatreniami, zľavami, aby dosah na zamestnávateľa nebol taký veľký," zdôraznil minister. Odpočítateľná položka na zdravotné odvody je dnes do príjmu 570 eur mesačne.

Minimálna mzda na úrovni 380 eur platí od januára. Richter je presvedčený, že strašenie zo strany zamestnávateľov a podnikateľov sa v ničom neprejavilo. "Za prvé tri mesiace roka ubudlo 6000 nezamestnaných a, naopak, pribudlo 21.000 nových pracovných miest. Pôsobí skôr pozitívne najmä na zamestnancov, pretože reálne majú 13. plat," zhodnotil.

Exminister práce a poslanec parlamentu Jozef Mihál (SaS) zvyšovanie minimálnej mzdy podľa vlastných slov v zásade podporuje, problém však vidí u ľudí vyššieho veku či nedostatočného vzdelania, žijúcich v ťažších regiónoch. "Zneprístupní sa im pracovné miesto. Takíto ľudia, ktorí sú určitým spôsobom hendikepovaní, nimi aj zostanú a ešte viac sa zatvorí brána pred ich zamestnávaním," myslí si.

Mihál očakáva, že vláda zvýši minimálnu mzdu na 400 eur a tiež odvodovú úľavu, pripomenul však budúcoročné parlamentné voľby. "Na budúci rok tu už bude sedieť nová vláda a tieto dôsledky, čo sa týka výpadku odvodov, ktoré budú ešte vyššie ako dnes, padnú na ňu. Aby to tak nebolo, že po nás potopa," upozornil.

"To znamená, že teraz, posledný rok vládnutia, by sme nemali nič robiť? Veď život ide prirodzene ďalej," reagoval Richter. Do júla chce dopriať odborárom a zamestnávateľom čas, aby sa pokúsili dohodnúť. "Ale to číslo, ktoré pomenoval pán premiér, je objektívne a aktuálne. Ak by zostala nedohoda medzi sociálnymi partnermi, možno toto je suma, s ktorou by sme potom išli opätovne medzi nich a vypočuli si argumenty za aj proti," prezradil.