Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

J. Richter: Som pripravený akceptovať zmeny v odmenách pre DSS

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter Foto: TASR/Michal Svítok

Vyššie poplatky si DSS podľa neho zaslúžia iba vtedy, keď výraznejšie zhodnocujú peniaze sporiteľov v dôchodkových fondoch.

Bratislava 7. augusta (TASR) - Minister práce Ján Richter (Smer-SD je pripravený akceptovať zmeny v odplatách pre dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) tak, aby celkový súčet odmien pre správcov nebol vyšší ako doteraz. Vyhlásil to v dnešnej rozprave k novele zákona o sociálnom poistení.

Reagoval tak na kritiku opozície, podľa ktorej sa vláda s DSS dohodla a za zníženie odvodov do druhého piliera im ako kompenzáciu zvyšuje poplatky. "Žiadne dohody s DSS nemáme, som slobodný, čo sa týka možnosti rozhodovania, bez záväzkov správcovským spoločnostiam. Ako v tomto prípade rozhodne snemovňa, budem to v plnej miere akceptovať," avizoval Richter.

Vyššie poplatky si DSS podľa neho zaslúžia iba vtedy, keď výraznejšie zhodnocujú peniaze sporiteľov v dôchodkových fondoch. "Mali sme ambíciu nastaviť ich tak, aby motivovali správcovské spoločnosti mať lepšiu výnosnosť, ktorá by bola v prospech sporiteľov. Našim prioritným cieľom je, aby príspevky sporiteľov boli čo najlepšie zhodnotené," zdôraznil šéf rezortu práce.

Opozícii zároveň odkázal, že nemá prečo súčasnú vládu kritizovať za úpravu odplát v druhom pilieri. "Nami navrhovaná úprava je ďaleko nižšia, hlavne v negarantovaných dôchodkových fondoch, ako bola nastavená u vás," pripomenul Richter.