Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

J. RICHTER: Trend znižovania nezamestnanosti na Slovensku pokračuje

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa jeho slov sa pozitívne vyvíja aj počet znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie.

Bratislava 22. septembra (TASR) - Trend znižovania nezamestnanosti na Slovensku pokračuje. Počas augusta tohto roka sa na trhu práce umiestnilo 14.320 osôb. Skonštatoval to dnes na tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD). September bude podľa neho z hľadiska vývoja nezamestnanosti zložitý, pretože do evidencie úradov práce pribudnú absolventi stredných škôl. "Tie očakávania nie sú veľmi vysoké, ale ak by sa nám podarilo udržať aspoň terajšie percento miery nezamestnanosti, tak by sme mohli pokračovať v pozitívnom trende," myslí si Richter.

Zároveň uviedol, že z hľadiska celkovej nezamestnanosti medziročne počet ľudí bez práce klesol o 21.500. "Historicky sme na úrovni decembra 2010. Chcem podčiarknuť, že celková nezamestnanosť je na tom lepšie z hľadiska historických tabuliek ako disponibilná," uviedol Richter.

Podľa jeho slov sa pozitívne vyvíja aj počet znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. Počet mladých ľudí bez práce do 29 rokov klesol medziročne o 9100 osôb. "Pozitívne sa vyvíja aj druhá veková kategória ľudí nad 50 rokov. Medzimesačne sme zaznamenali zníženie o 577 osôb, medziročne o 3243 osôb," doplnil Richter.

Šéf rezortu práce tiež zdôraznil, že v auguste mali všetky okresy na Slovensku mieru nezamestnanosti pod úrovňou 30 %. Podľa Richtera sa zvýšil aj počet voľných pracovných miest. "V súčasnosti je stav voľných pracovných miest skoro o 100 % vyšší ako bol pred rokom, menovite 9500, čo pred rokom bývali skutočne len polovičné čísla. Toto všetko nás vedie k optimizmu, že trend znižovania nezamestnanosti a naopak, zvyšovania zamestnanosti by mohol pokračovať," uviedol Richter.

Ústredie práce informovalo aj o vývoji projektu na podporu regionálnej zamestnanosti. Na tento projekt je vyčlenených 6,5 milióna eur a vytvoriť by sa malo približne 2000 pracovných miest. "K dnešnému dňu máme zo strany zamestnávateľov zaznamenané požiadavky na 1578 miest. Najviac požadovaných pracovných miest je v úradoch Spišská Nová Ves, Kežmarok, Michalovce, Rožňava, Košice, Prešov, Humenné, Prievidza. Budeme uprednostňovať práve regióny, kde je miera evidovanej nezamestnanosti vyššia," dodal generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.