Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J. Richter vidí dve možnosti, ako by sa mohla minimálna mzda zvyšovať

Ján Richter, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Pellegrini na piatkovom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) naznačil, že postupne by sa malo smerovať k tomu, aby minimálna mzda predstavovala 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Zamestnávatelia volajú po tom, aby sa stanovil mechanizmus, podľa ktorého by sa zvyšovala minimálna mzda na Slovensku. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na piatkovom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) naznačil, že postupne by sa malo smerovať k tomu, aby minimálna mzda predstavovala 60 % priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

"Áno, 60 % podielu priemernej mzdy môže byť otázka, ktorá môže byť aktuálna. Je to odporúčanie Medzinárodnej organizácie práce, Európskeho sociálneho výboru. Je to jedna z možností," podotkol minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Riešením by však podľa neho mohla byť aj odvetvová minimálna mzda. "To je tiež cesta, ktorou by sa dalo vydať. Odmietam rozmýšľanie o regionálnej minimálnej mzdy. Odvetvová zohľadňuje objektívne rozdiely, ktoré z hľadiska ceny práce v jednotlivých odvetviach sú," doplnil Richter. Zároveň uviedol, že sa nechce vyjadrovať k výške minimálnej mzdy v budúcom roku, kým majú priestor na rokovanie sociálni partneri.

Premiér tiež naznačil, že zákony, ktoré ovplyvňujú chod podnikov, by mali začať platiť vždy k začiatku nového roka, aby sa firmy mohli na zmeny pripraviť. "Z pohľadu vlády nevidím v tom problém. Všetky podstatné veci by v parlamente mali byť schválené do konca októbra a už potom sa venovať len rozpočtu. Bude dôležité komunikovať aj s poslancami," myslí si Richter.