Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

JACEŇUK: Veritelia musia súhlasiť s návrhom predloženým Ukrajinou

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk máva počas príchodu na stretnutie lídrov Európskej ľudovej strany (EPP) pred summitom EÚ v Bruseli 19. marca 2015. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyjadril nádej, že Európska únia zostane jednotná a zachová sankcie voči Rusku za jeho zasahovanie do konfliktu na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Dokončenie rokovaní s veriteľmi do júna bolo od začiatku považované za príliš optimistickú predstavu. Ale rozdielne názory a spory medzi oboma stranami podkopávajú vyhliadky na rýchlu dohodu.

Kyjev 15. mája (TASR) - Zahraniční veritelia musia súhlasiť s legitímnym návrhom dohody, ktorý im predložila Ukrajina na rokovaniach o reštrukturalizácii jej dlhu vo výške zhruba 23 miliárd USD (20,30 miliardy eur). Vyhlásil to dnes ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk, ktorého citovala agentúra Reuters.

Vláda v Kyjeve sa nevie dohodnúť so skupinou najväčších veriteľov, ktorí odmietajú odpis z hodnoty ukrajinských dlhopisov.

Jaceňuk dnes v parlamente vyhlásil, že veritelia by si mali uvedomiť, v akom hroznom stave sú ukrajinské financie. Pripomenul, že krajina je vo vojne a navyše stratila dôležité regióny, ktoré sa podieľali zhruba 20 % na výkone ekonomiky.

"Žiadame, apelujeme a trváme na tom, aby veritelia uznali súčasnú situáciu a prijali ponuku Ukrajiny, ktorá je legitímna a je to cesta, ako pomôcť Ukrajine," povedal premiér.

Kyjev navrhuje predĺženie splatnosti dlhopisov a zníženie hodnoty dlhu, tzv. haircut.

Výbor veriteľov však vo štvrtok (14.5.) predložil svoj návrh reštrukturalizácie ukrajinského dlhu, v ktorom odmieta haircut, teda zníženie hodnoty dlhopisov. Výbor zastupuje investorov, ktorí vlastnia dlhopisy za približne 10 miliárd USD.

Ukrajina je pod tlakom a potrebuje dosiahnuť dohodu. Medzinárodný menový fond (MMF) ju totiž chce mať na stole spolu so správou o výsledku práve prebiehajúcej kontroly plnenia podmienok záchranného úveru vo výške 17,5 miliardy USD. Predstavenstvo MMF dostane správu o kontrole v júni. A na jej základe rozhodne o tom, či uvoľní Kyjevu ďalšiu splátku vo výške 2,5 miliardy USD.