Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Jacko: Odmietam úvahy o mojom manažérskom pochybení pri tendri na R1

Na snímke generálny riaditeľ NDS Vladimír Jacko počas podpísania zmluvy predstaviteľov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na výstavbu úseku R4 Prešov - severný obchvat, II. etapa v Bratislave 29. júna 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Uviedol, že na oboznámenie sa s detailnými skutočnosťami o procese verejného obstarávania nemal právo, nakoľko nebol členom komisie.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Bývalý generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Vladimír Jacko odmietol akékoľvek úvahy o jeho manažérskom pochybení v súvislosti s tendrom na výstavbu R1 po Slovenskú Ľupču. V utorok uviedol, že na oboznámenie sa s detailnými skutočnosťami o procese verejného obstarávania nemal právo, nakoľko nebol členom komisie. Jacka pre tento tender v pondelok (23. 10.) odvolal z postu šéfa NDS minister dopravy Pavol Lančarič.

"Uvedený tender posudzuje komisia zložená z odborníkov v rôznych oblastiach. Ja som nebol členom komisie a teda som nemal právo oboznamovať sa s detailnými skutočnosťami o procese verejného obstarávania, ktoré podľa zákona o verejnom obstarávaní prislúcha výlučne členom komisie, ktorí sú viazaní mlčanlivosťou," dodal Jacko.

Taktiež ozrejmil, že komisia v rámci procesu verejného obstarávania identifikovala riziko, ktoré vyhodnotila ako závažné a mala dôvodné podozrenie, že môže dôjsť k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. Preto rozhodla o vylúčení jedného uchádzača.

Jacko vyhlásil, že ak by svojvoľne zasiahol do rozhodnutia komisie, mohlo by dôjsť k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní. V najzávažnejšom prípade by podľa neho mohol byť vystavený hrozbe trestného stíhania pre potenciálne spáchanie trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní.

"Ešte sa nestalo, aby štatutár ktorejkoľvek spoločnosti označenej ako verejný obstarávateľ zasiahol do činnosti komisie, ktorej nie je členom a svojím konaním ovplyvnil proces výberu úspešného uchádzača. Na takéto neoprávnené zásahy myslí aj Trestný zákon," uzavrel Jacko.