Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Slovensko plní dohovor o bezpečnosti nakladania s vyhoreným palivom

Foto: TASR/Pavol Ivan

V súčasnosti sa prevádzkujú štyri bloky s jadrovými reaktormi typu VVER 440, a to dva v lokalite Jaslovské Bohunice (3. a 4. blok) a dva v lokalite Mochovce (1. a 2. blok).

Bratislava 27. augusta (TASR) - Slovensko plní Spoločný dohovor o bezpečnosti nakladania s vyhoreným palivom a o bezpečnosti nakladania s rádioaktívnym odpadom.

Uviedla to predsedníčka Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR Marta Žiaková v národnej správe spracovanej v zmysle dohovoru, ktorú dnes prerokovala a schválila vláda SR.

"Možno konštatovať, že SR plní ustanovenia dohovoru a sú vytvorené všetky predpoklady na úspešnú obhajobu národnej správy počas 5. posudzovacieho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v máji 2015 vo Viedni v sídle Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE)," spresnila.

Pripomenula, že na Slovensku sa v súčasnosti prevádzkujú štyri bloky s jadrovými reaktormi typu VVER 440, a to dva v lokalite Jaslovské Bohunice (3. a 4. blok) a dva v lokalite Mochovce (1. a 2. blok). V súčasnosti sa v týchto jadrových elektrárňach podľa nej realizujú opatrenia na zvyšovanie bezpečnosti v nadväznosti na haváriu vo Fukushima Daiichi. "Slovensko je zmluvným štátom všetkých významných medzinárodných zmlúv a dohovorov v oblasti mierového využívania jadrovej energie," zdôraznila predsedníčka ÚJD v správe.

Úradu jadrového dozoru SR bolo uložené v spolupráci a ďalšími rezortmi zabezpečiť vykonávanie spoločného dohovoru po nadobudnutí jeho platnosti. Spoločný dohovor nadobudol platnosť 18. júna 2001. Súhlas so spoločným dohovorom vyslovila Národná rada SR uznesením z 1. júla 1998 a prezident SR ho ratifikoval 22. septembra 1998.