Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Jadrová inflácia v Japonsku klesla

Tokio Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní sa jadrové spotrebiteľské ceny v októbri zvýšili o 0,1 %.

Tokio 27. novembra (TASR) - Z japonskej ekonomiky naďalej prichádzajú prevažne negatívne signály. Zdá sa, že tretia najväčšia svetová ekonomika sa oslabila aj na začiatku štvrtého kvartálu. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.

Jadrová inflácia zostala v negatívnom teritóriu aj v októbri. Dôvodom je pokles cien energií. To vyvoláva obavy, či krajina dokáže zvýšiť tempo rastu spotrebiteľských cien smerom k inflačnému cieľu. Oficiálne údaje tiež ukázali, že miera nezamestnanosti padla na 20-ročné minimum. Výdavky a príjmy domácností však medziročne klesli.

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny čerstvých potravín, sa v októbri medziročne znížila o 0,1 % po rovnakom 0,1-% poklese v septembri, uviedlo japonské ministerstvo pre vnútorné záležitosti a komunikáciu. To bol už tretí pokles spotrebiteľských cien po sebe.

V medzimesačnom porovnaní sa jadrové spotrebiteľské ceny v októbri zvýšili o 0,1 %.

Celková medziročná miera inflácie dosiahla v októbri 0,3 %. Inflácia bez započítania cien potravín a energií predstavovala 0,7 %.

Výdavky domácností sa v októbri znížili o 2,4 % po 0,4-% poklese v septembri, pričom ekonómovia počítali s miernym nárastom. Priemerný príjem klesol o 0,9 %.

Ďalšia správa ukázala, že miera nezamestnanosti sa v októbri znížila na 3,1 % z 3,4 % v septembri. To je najmenej od roku 1995.

Japonská ekonomika upadla v 3. kvartáli opäť do recesie. Pokles spotrebiteľských výdavkov vzbudzuje obavy, či Japonsko dokáže zvýšiť tempo rastu spotrebiteľských cien na 2-% inflačný cieľ do roku 2017.