Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Jaguar Land Rover si vybral, investícia 1,5 mld. eur má prísť do Nitry

Na snímke zľava štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček, minister financií SR Peter Kažimír, predseda vlády SR Robert Fico a minister hospodárstva SR Vazil Hudák počas tlačovej konferencie po mimoriadnom rokovaní vlády SR o významných investíciách v Bratislave v utorok 11. augusta 2015. Foto: TASR/Andrej Galica

Závod by mal začať montovať vozidlá v roku 2018.

Bratislava/Coventry 11. augusta (TASR/Teraz.sk) - Britská automobilka Jaguar Land Rover podpísala so slovenskou vládou memorandum o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre.

"S už zavedeným automobilovým priemyslom na vysokej úrovni je Slovensko atraktívnou rozvojovou príležitosťou," informovali dnes predstavitelia automobilky.

Na tému významnej investície dnes mimoriadne zasadla aj slovenská vláda.

"V posledných hodinách vláda SR a spoločnosť Jaguar Land Rover podpísali dokument, ktorý je míľnikom na ceste k získaniu významnej investície," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii premiér Robert Fico. Podpisom tohto dokumentu sa podľa neho stanoviská slovenskej vlády a Jaguaru Land Rover zblížili natoľko, že sa zo Slovenska stala preferovaná lokalita. Dodal však, že vládu čaká na ceste k tejto strategickej investícii ešte množstvo náročných rokovaní. Definitívne rozhodnutie o výstavbe bude nadväzovať na štúdiu uskutočniteľnosti a očakáva sa do konca tohto roka.

Pozrite si záznam z vyhlásenia: ZÁZNAM: R. Fico o významných investíciách


Ďalšie informácie poskytne vláda verejnosti akonáhle to bude možné. "Pracovali sme korektne a potichu," poznamenal premiér na margo informácií, ktoré boli v súvislosti so súťažou medzi Slovenskom a Poľskom pri získavaní tejto investície medializované.



"S už zavedeným automobilovým priemyslom na vysokej úrovni je Slovensko atraktívnou rozvojovou príležitosťou," informovali dnes predstavitelia automobilky. Nový závod má doplniť existujúce výrobné kapacity vo Veľkej Británii, Číne, Indii, ako aj továreň v Brazílii, ktorá je práve vo výstavbe.

Na ilustračnej snímke Jaguár F Type Coupé.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Výberu Slovenska podľa automobilky predchádzala dôkladná analýza viacerých lokalít v Európe, Spojených štátoch a Mexiku. V prospech SR hovorí silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra, informovala firma.

Jaguar Land Rover je v režime rastu po tom, ako prišiel na trh s modelmi, o ktoré stúpa záujem. Ide najmä o modely Jaguar XE, stredne veľký sedan a Land Rover Discovery Sport. Automobilka sa chce presadiť medzi výrobcami luxusných vozidiel, akým sú BMW AG a iní.



Závod by mal začať montovať vozidlá v roku 2018 a jeho projektovaná kapacita má dosiahnuť 300.000 vozidiel ročne, informuje denník Financial Times (FT). Investícia má byť v hodnote takmer jeden a pol miliardy eur.




Výberová chronológia príchodu svetových automobiliek na Slovensko

12. marec 1991 - Volkswagen Slovakia

Vláda SR, Bratislavské automobilové závody (BAZ), a. s., a koncern Volkswagen podpísali 12. marca 1991 základnú dohodu o podnikateľskom zámere a vytvorení novej spoločnosti. V januári 1999 došlo k zmene právnej formy spoločnosti VW Bratislava spol. s r. o. na VW Slovakia, a. s.

15. január 2003 - PSA Peugeot Citroën Slovakia

Uskutočnilo sa podpísanie investičných dohôd. Záujem SR o získanie investície francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën sa 8. januára 2003 premietol do schválenia vládneho návrhu zmluvy o investičnej spolupráci medzi touto spoločnosťou, SR a mestom Trnava.

18. marec 2004 – Kia Motors Slovakia

Vtedajší premiér SR Mikuláš Dzurinda a prezident spoločnosti Hyundai Kia Automotive Group Chung Mong Koo podpísali v Bratislave Memorandum o porozumení, ktoré zabezpečilo realizáciu podpísaných investičných zmlúv Slovenska so spoločnosťami KIA Motors Corporation a Hyundai Motor.