Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Jahnátek: Chceme, aby pôdu z úverov kupovali skutoční poľnohospodári

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR
Foto: TASR/Henrich Mišovič

Slovenský pozemkový fond bude môcť nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Umožní mu to novela zákona o pozemkových úpravách.

Bratislava 22. marca (TASR) – Pôdu, ktorá prepadla pri nesplácaní úveru v prospech banky, by mali kupovať len skutoční poľnohospodári, nie špekulanti.

V úvode 7. rokovacieho dňa 16. schôdze to vyhlásil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD). Takéto opatrenie by mala podľa jeho slov priniesť novela zákona o pozemkových úpravách, ktorú pripravil jeho rezort.

Jahnátek takto reagoval na vystúpenia predrečníkov, ktorí v diskusii o tomto bode programu vyjadrili obavy nad tým, aby takúto pôdu nedostali do rúk špekulanti. Ján Mičovský z OĽaNO ocenil, že na základe novely bude môcť štát kúpiť pozemky, ktoré prepadnú pri úveroch ako nesplácaná záloha. Je tiež podľa neho správne, že by sa mohli následne použiť na vysporiadanie reštitúcií. "Ale mám obavu, či sa nebudú predávať do rúk tretím osobám, čo môže byť zdrojom veľkého špekulantstva," opísal Mičovský.

Jahnátek však tvrdí, že sa rezort pôdohospodárstva v novele snažil zvýrazniť to, že takéto pozemky bude môcť kúpiť len špeciálny kupujúci. "Tým je poľnohospodársky podnik alebo samostatne hospodáriaci roľník," dodal Jahnátek. Ten sa musí zároveň zaoberať rastlinnou aj živočíšnou výrobou. "Chceme umožniť to, aby si pôdu mohli kúpiť skutoční poľnohospodári a nie špekulanti," uviedol šéf agrorezortu.


Poslanci budú dnes diskutovať aj o ďalších návrhoch zákonov z dielne rezortu pôdohospodárstva. Napríklad o novele zákona o poľovníctve či o pozemkových spoločenstvách. Neskôr sú na rade aj dosiaľ neprerokované poslanecké návrhy.


Pozemkový fond bude môcť nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru

Slovenský pozemkový fond (SPF) bude môcť nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Umožní mu to novela zákona o pozemkových úpravách, ktorú dnes poslanci NR SR poslali do druhého čítania. Právnu normu pripravilo ministerstvo pôdohospodárstva a jej účinnosť navrhuje od 1. júla.

Novela zákona nadväzuje na uznesenie vlády SR z 22. augusta 2012 v Nových Sadoch o podpore subjektov poľnohospodárskej prvovýroby. Jedným zo zámerov vlády vyplývajúcich z vtedajšieho rokovania bolo vytvorenie podmienok pre nákup poľnohospodárskej pôdy fyzickými a právnickými osobami, ktoré na nej hospodária.

"Výsledkom rokovaní dotknutých rezortov, a to najmä ministerstva pôdohospodárstva a ministerstva financií, je to, že Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) vytvorí produkt Moja pôda, v rámci ktorého bude možné úverovať nákup poľnohospodárskej pôdy farmármi za prijateľných podmienok," konštatuje agrorezort.

Jednou z podmienok, ktorými SZRB podmieňuje výhodné úrokové sadzby a dobu splatnosti úverov, ako aj to, že úverovaný bude aj nákup spoluvlastníckych podielov, je posilnenie jej záruk, že v prípade zlyhania poskytnutého úveru bude pôda odkúpená za cenu zodpovedajúcu výške poskytnutého úveru. Predloženým návrhom novelizácie sa dáva možnosť SPF v takých prípadoch pôdu odkúpiť a následne ju použiť na plnenie zákonom stanovených úloh.

Návrh je podľa rezortu pôdohospodárstva skonštruovaný tak, že má zároveň obmedziť špekulatívne nákupy pôdy, ku ktorým nie zriedka dochádza pri predaji založenej pôdy, v exekučných konaniach, respektíve dobrovoľných dražbách.