Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Jahnátek uznal Simonov návrh, spôsob prenájmu revírov má byť prísnejší

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek. Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš

Na povinnú súťaž o prenájom revíru by mala stačiť, aby štát vlastnil polovicu pozemkov.

Bratislava 22. marca (TASR) – Pri prenájme poľovných revírov má byť povinná verejná súťaž už vtedy, keď štát vlastní viac ako polovicu pozemkov v revíri. Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) uznal pripomienku bývalého šéfa rezortu Zsolta Simona (Most-Híd) a navrhol takto upraviť zákon o poľovníctve. Právna norma sa práve nachádza v Národnej rade (NR) SR v druhom čítaní.

Pôvodne mala byť súťaž povinná až vtedy, keď štátu patria dve tretiny pozemkov v revíri. Tento bod v návrhu zákona o poľovníctve však v rozprave kritizoval exminister Simon. "Vláda dnes vytvára priestor na to, aby sa nemusela robiť verejná súťaž pri prideľovaní poľovných revírov, ak štát vlastní pozemky v revíri v rozmedzí od 51 % do dvoch tretín," opísal Simon. Toto sa podľa jeho slov môže týkať 20 až 30 % všetkých poľovných revírov na Slovensku.

Zároveň pripomenul, že v krajine je viac ako 1800 revírov a väčšina z nich bola uznaná v rokoch 2003 a 2004 na obdobie 10 rokov. "V rokoch 2013 a 2014 ich bude potrebné prerevírovať a nanovo schváliť," priblížil.

Jahnátek na jeho slová hneď zareagoval s tým, že s takouto pripomienkou súhlasí. "Máte pravdu, nejako nám to ušlo," konštatoval. Vyzval preto Simona či akéhokoľvek iného poslanca, aby cez pozmeňujúci návrh zákon upravili, keďže on sám ako predkladateľ novely to už urobiť nemôže.

Vzápätí sa do rozpravy prihlásil poslanec za OĽaNO Ján Mičovský. Situáciu upokojil tým, že on už s takouto úpravou počíta vo svojom vlastnom pozmeňujúcom návrhu, ktorý chce práve plénu predstaviť. "Netreba nič predkladať, súčasťou môjho pozmeňujúceho návrhu je aj táto úprava," uzavrel Mičovský.