Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Jana Žitňanská sa obáva o chránené dielne

Jana Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Ohrozuje ich podľa nej novela zákona o službách zamestnanosti z dielne ministerstva práce, ktorá je momentálne v parlamente v druhom čítaní.

Bratislava 19. marca (TASR) - Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Jana Žitňanská sa obáva o chránené dielne. Ohrozuje ich podľa nej novela zákona o službách zamestnanosti z dielne ministerstva práce, ktorá je momentálne v parlamente v druhom čítaní a poslanci ju podrobujú rozsiahlej diskusii.

Žitňanská upozorňuje, že ministerstvo v novele znižuje príspevky na chránené dielne a pracoviská a okrem iného aj ruší nárokovateľnosť na tieto príspevky. Ministerstvo to podľa Žitňanskej odôvodňuje zneužívaním príspevkov. Nezaradená poslankyňa tvrdí, že toto opatrenie ohrozí chránené dielne. "Mnohé zaniknú," uviedla s tým, že ľudia so zdravotným postihnutím, ktorí v nich pracujú, zostanú bez práce. Žitňanská avizovala, že sa novelu pokúsi upraviť cez pozmeňujúce návrhy.

Podľa ministerstva práce má novela pomôcť zvýšiť zamestnanosť na Slovensku. Okrem iného ňou rezort zavádza nový príspevok na podporu udržania pracovných miest. Zriaďuje aj nový Výbor pre otázky zamestnanosti. Ten má schvaľovať poskytovanie príspevkov aktívnej politiky trhu práce, na ktoré nie je právny nárok. Dôvodom je adresnosť a tiež zmena niektorých právne nárokovateľných opatrení na nenárokovateľné. Už by na ne nemal byť automatický nárok.

Fakultatívnym, teda právne nenárokovateľným, sa má stať napríklad príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť, protipovodňový príspevok či príspevok na vykonávanie absolventskej praxe. Obligatórnymi má zostať len päť príspevkov - na aktivačnú činnosť formou menších obecných služieb, činnosť pracovného asistenta, úhradu prevádzkových nákladov chránenej dielne a dochádzku či presťahovanie sa za prácou. Okrem týchto zmien má dôjsť k zrušeniu viacerých príspevkov. Ide napríklad o príspevok na zapracovanie znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, ktorý v roku 2011 využilo iba 195 ľudí.