Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Japonci preberú Prazdroj a Topvar do dvoch týždňov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Asahi, ktorá je 12. najväčším výrobcom piva na svete, kupuje balík zmienených pivovarov od koncernu Anheuser-Busch InBev za 7,3 miliardy eur.


Plzeň 20. marca (TASR) - Japonská pivovarnícka skupina Asahi, ktorá minulý rok vyhrala súťaž o nákup Plzenského Prazdroja a niekoľkých ďalších pivovarov v strednej Európe, preberie svoje aktíva začiatkom apríla. Dohodu o predaji z decembra minulého roka musela najskôr schváliť Európska komisia, ktorá podľa informácií Lidových novín v minulých dňoch vydala kladné stanovisko.

Asahi sa tak od 3. apríla stane novým vlastníkom najväčšieho producenta piva v Česku. Spoločne s Prazdrojom preberajú Japonci ešte maďarský Dreher, poľskú spoločnosť Kompania Piwowarska (značky Zubr, Tyskie, Lech), rumunský Ursus a slovenský Topvar (Šariš, Smädný Mních). Asahi, ktorá je 12. najväčším výrobcom piva na svete, kupuje balík zmienených pivovarov od koncernu Anheuser-Busch InBev za 7,3 miliardy eur.

"Môžem potvrdiť, že súhlas bol udelený. Predpokladáme, že zmena v ovládaní sa uskutoční v piatok 31. marca. Prvým pracovným dňom novej organizácie teda bude pondelok 3. apríla," uviedla pre LN hovorkyňa Prazdroja Jitka Němečková.

Skupina stredoeurópskych pivovarov patrila pôvodne svetovej pivovarníckej dvojke, koncernu SABMiller, ktorý bol vlani pohltený svetovým lídrom AB InBev. Spojenie dvoch najväčších producentov piva na svete protimonopolné úrady schválili, ten európsky však nariadil, že AB InBev musí pre hroziacu dominanciu na európskom trhu časť získaných aktív predať.