Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Japonská burza výrazne vzrástla

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nikkei 225 sa zvýšil o 2,80 %.

Tokio 29. januára (TASR) - Japonská burza výrazne posilnila. Dôvodom bolo prekvapivé uvoľnenie menovej politiky zo strany japonskej centrálnej banky (Banka of Japan, BoJ). Informovala o tom agentúra DPA.

Kľúčový tokijský index Nikkei 225 si dnes pripísal 476,85 bodu alebo 2,80 % a uzavrel na úrovni 17.518,30 bodu. Širší index Topix vzrástol o 39,97 bodu alebo 2,87 % na 1432,07 bodu.

BoJ nezmenila objem programu nákupu aktív. Naďalej má v pláne rozširovanie svojej menovej bázy ročne o 80 biliónov JPY (okolo 617 miliárd eur). Okrem toho sa rozhodla znížiť depozitnú sadzbu na -0,1 %. Týmto spôsobom chce podporiť úverovanie, a tým aj rast cien.

(1 EUR = 129,62 JPY)

Japonská centrálna banka znížila depozitnú sadzbu

Japonská centrálna banka nečakane ešte viac uvoľnila menovú politiku. Týmto spôsobom sa snaží podporiť ekonomiku a rast spotrebiteľských cien, aby čo najskôr dosiahla 2-% inflačný cieľ. Informovali o tom agentúry AP, DPA a RTTNews.

Menová rada Bank of Japan (BoJ) oznámila, že zníži depozitnú sadzbu pre banky do negatívneho teritória, konkrétne na -0,1 %. Rada dodala, že v prípade potreby zníži depozitnú sadzbu ešte viac.

Pri negatívnej depozitnej sadzbe musia finančné inštitúty platiť za svoje vklady v centrálnej banke. Preto ich má zníženie sadzby pod nulu stimulovať, aby zvýšili úverovanie a nenechávali ich na svojich účtoch v BoJ.

Negatívna sadza sa bude aplikovať len na časť účtov finančných inštitútov v centrálnej banke. Účty každej banky sa rozdelia na tri časti - bilancie ich bežných účtov budú úročené pozitívnou sadzbou (0,1 %), povinné rezervy nulovou sadzbou a na všetky ostatné depozity bude aplikovaná spomínaná negatívna úroková sadzba.

Centrálna banka nezmenila objem programu nákupu aktív. Naďalej má v pláne rozširovanie svojej menovej bázy ročne o 80 biliónov JPY (okolo 617 miliárd eur).

Rozhodnutie BoJ prekvapilo investorov, keďže guvernér Haruhiko Kuroda nedávno vyhlásil, že banka sa nechystá znižovať sadzby. Japonská burza po oznámení rozhodnutia centrálnej banky výrazne posilnila a výnosy v 10-ročných japonských dlhopisov klesli na rekordné minimum 0,185 %.

BoJ dnes znížila tiež svoj inflačný výhľad pre tento rok na 0,8 % z 1,4 % vlani v októbri. Hlavným dôvodom sú nízke ceny ropy. Banka očakáva, že inflácia dosiahne 1,8 % vo fiškálnom roku, ktorý sa skončí 31. marca 2018.

Banka však počíta s tým, že japonská ekonomika bude naďalej rásť nad svoj potenciál a mierne zvýšila svoju predpoveď rastu pre fiškálny rok 2016 na 1,5 % z 1,4 %.