Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

BoJ môže začať ukončovať monetárne stimuly do piatich rokov

Japonská centrálna banka, archívna snímka Foto: TASR/AP

Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny čerstvých potravín a energií, dosiahla v marci v medziročnom porovnaní 0,5 %.

New York/Tokio 23. apríla (TASR) - Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) bude môcť začať ukončovať mimoriadne monetárne stimuly v priebehu piatich rokov, uviedol jej guvernér Haruhiko Kuroda.

"Niekedy v priebehu najbližších piatich rokov dosiahneme náš dvojpercentný inflačný cieľ," povedal Kuroda v rozhovore pre CNBC. Dodal, že po dosiahnutí tejto úrovne banka začne diskutovať o postupnej normalizácii menovej politiky.

Kuroda tento rok začal svoje druhé 5-ročné funkčné obdobie. Ako guvernér implementoval masívne monetárne stimuly, v rámci ktorých klesol kľúčový úrok do negatívneho teritória, čo udržalo výnosy 10-ročných japonských vládnych dlhopisov blízko nule. Inflácia však zostáva nízka. Jadrová inflácia, do ktorej sa nezapočítavajú ceny čerstvých potravín a energií, dosiahla v marci v medziročnom porovnaní 0,5 %.

"Myslím si, že japonská centrálna banka musí ešte nejaký čas pokračovať v extrémne akomodatívnej menovej politike, aby sme dosiahli náš 2-% inflačný cieľ," povedal Kuroda.