Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Japonská centrálna banka nezmenila nastavenie menovej politiky

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Mnohí analytici očakávali, že banka schváli ďalšie kolo uvoľňovania. Špekuluje sa totiž o tom, že ekonomika môže opäť upadnúť do recesie.

Tokio 7. októbra (TASR) - Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) sa rozhodla, že nezmení nastavenie svojej menovej politiky. Informovala o tom agentúra DPA.

BoJ ponechala opatrenia v rámci svojho agresívneho uvoľňovania menovej politiky nezmenené. Ich cieľom je prekonanie deflácie a podpora ekonomiky. "Japonská ekonomika pokračuje v miernom zotavovaní aj napriek tomu, že spomalenie v rozvíjajúcich sa ekonomikách malo negatívny vplyv na export a produkciu," uviedla BoJ vo svojom vyhlásení po dvojdňovom zasadnutí menového výboru.

Mnohí analytici očakávali, že banka schváli ďalšie kolo uvoľňovania. Špekuluje sa totiž o tom, že ekonomika môže opäť upadnúť do recesie. Dôvodmi sú nízke výdavky a ochladenie čínskej ekonomiky.

BoJ v apríli 2013 spustila agresívny program uvoľňovania menovej politiky. Jeho cieľom je dostať krajinu z deflácie, ktorá ekonomiku sužovala takmer dve desaťročia, a zvýšiť infláciu na dve percentá.

Japonské spotrebiteľské ceny sa v auguste medziročne znížili o 0,1 %. To bol ich prvý medziročný pokles za 28 mesiacov. Dôvodom bol prepad cien ropy.