Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Japonská centrálna banka opäť uvoľnila peňažnú politiku

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Banka sa pokúša prekonať dlhoročnú defláciu a podporiť hospodársky rast. Jej cieľom je dosiahnuť mieru inflácie 2 %, tento cieľ však musela opakovane odsunúť.

Tokio 29. júla (TASR) - Japonská centrálna banka (BoJ) po dvojdňových rokovaniach dnes rozhodla o novom uvoľnení peňažnej politiky. Banka sa pokúša prekonať dlhoročnú defláciu a podporiť hospodársky rast. Informovala o tom agentúra DPA.

Jej cieľom je dosiahnuť mieru inflácie 2 %, tento cieľ však musela opakovane odsunúť. BoJ znížila prognózu inflácie pre tento fiškálny rok (do 31. marca 2017) z predchádzajúcich 0,5 % na 0,1 %, v budúcom fiškálnom roku, ale naďalej počíta s 1,7 %.

BoJ plánuje zdvojnásobiť nákupy obchodovaných fondov z troch na šesť biliónov jenov (51,66 miliardy eur). Peňažná zásoba sa ročne zvyšuje o 80 miliárd jenov. Prognózu hospodárskeho rastu v tomto fiškálnom roku mierne znížila z 1,2 % na 1,0 %.

Masívna záplava lacných peňazí spočiatku priniesla určité oživenie, keďže výrazné oslabenie jenu podporilo vývoj. Medzičasom ale jen opäť posilnil, čo komplikuje ďalšie snahy centrálnej banky. Japonská vláda chce preto budúci týždeň schváliť nový program na podporu ekonomiky, ktorý by mal mať celkovú hodnotu vyše 28 biliónov jenov. Presné údaje o priamych výdavkoch zatiaľ nie sú známe, špekuluje sa o siedmich biliónoch jenov.

Spotrebiteľské ceny v Japonsku v júni klesli o 0,5 %

Spotrebiteľské ceny v Japonsku v júni medziročne klesli o 0,5 %, čo predstavuje najväčší pokles od marca 2013 a štvrtý mesačný pokles v poradí. Podľa agentúra DPA tento vývoj nastal aj napriek rozsiahlemu uvoľneniu peňažnej politiky.

Priemerné výdavky japonských domácností, ktoré sú kľúčovým indikátorom súkromnej spotreby, v júni medziročne klesli o 2,2 %. Rovnako ako v prípade spotrebiteľských cien ide o štvrtý mesačný pokles v poradí. Súkromná spotreba predstavuje približne 60 % hrubého domáceho produktu Japonska.

Priemerný príjem domácností v júni dosahoval 731.099 jenov (6294,98 eura), čo predstavuje medziročný nárast o 0,2 % a prvý za posledné dva mesiace.

(1 EUR = 116,14 JPY)

Miera nezamestnanosti v Japonsku v júni klesla o 3,1 %

Miera nezamestnanosti v Japonsku v júni v porovnaní s májom klesla o 3,1 %, čo je prvý pokles za posledné tri mesiace. Informovala o tom agentúra DPA.

Najviac pracovných miest pribudlo v zdravotníckych službách, kde sa ich počet zvýšil o 430 000 na 8,42 milióna. Vo výrobnom sektore prijali firmy 50.000 nových ľudí, čím celková zamestnanosť v tomto odvetví dosiahla 10,25 milióna.

Dostupnosť pracovných miest, čiže pomer pracovných ponúk na jedného záujemcu, sa v júni zvýšila z májových 1,36 na 1,37.