Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Britská premiérka Mayová rozháňala obavy podnikateľov z brexitu

Na snímke sprava britská premiérka Theresa Mayová a japonský predseda vlády Šinzó Abe počas uvítacieho ceremoniálu v Tokiu vo štvrtok 31. augusta 2017. Foto: TASRAP

Premiérka je na návšteve v Tokiu. Japonsko, ktoré s EÚ rokuje o vlastnej obchodnej dohode, otvorene vyjadruje obavy z dôsledkov brexitu pre svoje firmy pôsobiace v Spojenom kráľovstve.

Tokio 31. augusta (TASR) - Britská premiérka Theresa Mayová sa dnes stretla v Tokiu s japonskými podnikateľskými lídrami v snahe rozptýliť ich obavy z dôsledkov brexitu a upevniť obchodné vzťahy v čase, keď sa jej krajina pripravuje na odchod z Európskej únie.

Mayová vyslovila odhodlanie dosiahnuť to, aby z Británie bola ešte globálnejšia krajina, ktorá "prehlbuje obchodné vzťahy so starými priateľmi a novými spojencami po celom svete". "A nie je veľa miest, kde sú na to väčšie príležitosti ako v Japonsku," dodala.

Japonsko, ktoré s EÚ rokuje o vlastnej obchodnej dohode, otvorene vyjadruje obavy z dôsledkov brexitu pre svoje firmy pôsobiace v Spojenom kráľovstve.

Britská premiérka, ktorá pricestovala do Japonska v stredu na trojdňovú návštevu, bude ešte dnes rokovať s predsedom japonskej vlády Šinzóom Abem.

Krátko po príchode do krajiny sa jej pýtali na medializované správy, že plánuje odísť z funkcie v auguste 2019. Poprela to a zaviazala sa, že povedie Konzervatívnu stranu do parlamentných volieb v roku 2022.

Theresa Mayová dnes tiež navštívila japonskú vojnovú loď, aby podčiarkla prehlbujúce sa vzťahy aj v otázkach bezpečnosti medzi oboma krajinami. Spolu s japonským ministrom obrany Icunorim Onoderom nastúpila na loď Izumo na námornej základni v Jokosuke, južne od Tokia. "Moja dnešná návšteva je znakom zlepšujúcej sa spolupráce a partnerstva, ktoré máme v záležitostiach obrany," uviedla britská premiérka.