Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Japonci po vyše 50 rokoch predstavili civilné dopravné lietadlo

Na snímke nové dopravné lietadlo, ktoré vyvinula spoločnosť Mitsubishi Aircraft počas slávnostného predstavenia v závode spoločnosti v Komaki Foto: TASR/AP

Skúšobné lety stroja s názvom MRJ sa začnú na budúci rok.

Tokio 19. októbra (TASR) - Japonsko po 50 rokoch znovu vyrobilo vlastné civilné dopravné lietadlo. DPA informuje, že ho po viacerých odkladoch predstavilo verejnosti cez víkend. Stroj určený na regionálne linky pre 70 až 90 cestujúcich vyvinula spoločnosť Mitsubishi Aircraft.

Skúšobné lety stroja s názvom MRJ sa začnú na budúci rok. Výrobca predpokladá, že aerolíniám ho začne dodávať v roku 2017. Od domácich a zahraničných spoločností dostal už vyše 400 objednávok. Japonský hospodársky denník Nikkei uviedol, že do roku 2018 bude objednaných okolo tisíc lietadiel.

Ciele japonských výrobcov sú veľké a smelé. V nasledujúcich 20 rokoch chcú dosiahnuť na svetovom trhu s lietadlami na krátke trate vyše 50-% podiel. O zámere povedal pre americký denník Wall Street Journal prezident Mitsubishi Aircraft Teruaki Kawai. Japonci by mali dodať na trh okolo 5000 lietadiel MRJ.

Japonci vstupujú do konkurenčného boja s malými dopravnými lietadlami - s brazílskym Embraerom a kanadským Bombardierom. Ich rivalmi sa však stanú aj Rusi a Číňania.

MRJ sa bude montovať v meste Tojojama v provincii Aiči. Predstavenie stroja v sobotu (18.10.) sa uskutočnilo 52 rokov po prvom lete japonského civilného lietadla, dvojmotorového Turboprop YS-11.